Zelenski roept Veiligheidsraad bijeen voor spoedvergadering

Nieuws
De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de belangrijkste defensie- en veiligheidsofficials van zijn land bijeen voor een noodvergadering op vrijdag. Een agenda is nog niet bekendgemaakt, maar de aankondiging volgt op de mededeling van het Kremlin dat Rusland vrijdag vier bezette Oekraïense regio’s officieel zal annexeren.
anp
donderdag 29 september 2022 om 16:49
Afbeelding
beeld anp

Zelenski heeft meermaals gezegd dat de referenda waarin die regio’s zich uitspraken voor aansluiting bij Rusland illegaal zijn en dat Oekraïne hard zal reageren. Hij herhaalde dat donderdag nog eens in een telefoongesprek met de Italiaanse premier Mario Draghi.

In de Nationale Veiligheidsraad en de Defensieraad van Oekraïne zitten onder anderen de hoogste bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken en het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

Afbeelding

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma.

Afbeelding

Schiphol Group verkoopt resterende aandelen Aéroports des Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group gaat zijn resterende aandelen in het Franse Aéroports des Paris (ADP) verkopen. Het gaat om een belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog heeft in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Afbeelding

Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert.

Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.