Wall Street opent in de min na forse winsten dag eerder

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag lager geopend, waarmee een stapje terug werd gedaan van de flinke winsten een dag eerder. De zorgen over een recessie keerden weer terug onder beleggers op Wall Street. De Amerikaanse beurzen liggen door die zorgen voor heel september op koers voor de slechtste beursmaand sinds juni.
anp
donderdag 29 september 2022 om 16:12
Afbeelding
beeld anp
anp

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,1 procent lager op 29.361 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,5 procent tot 3663 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 2 procent tot 10.822 punten. Woensdag lieten de hoofdindices nog winsten tot 2,1 procent optekenen.

De Dow en S&P liggen voor september nu op koers voor een verlies van bijna 6 procent en de Nasdaq heeft deze maand tot dusver een verlies in de boeken gezet van 6,5 procent. Op de beurzen is er veel onrust geweest door de vrees dat sterke renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken een economische recessie kunnen veroorzaken.

Apple

Beleggers verwerkten ook nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal uitkeringsaanvragen viel afgelopen week veel lager uit dan economen in doorsnee hadden verwacht, wat erop wijst dat de arbeidsmarkt nog altijd krap is.

Apple ging 2,9 procent omlaag door een adviesverlaging van Bank of America. Analisten wezen op de risico’s voor Apple door een zwakkere consumentenvraag. Woensdag verloor Apple ook al terrein na een bericht van persbureau Bloomberg dat het techconcern afziet van eerdere plannen om de productie te verhogen van zijn nieuwste iPhone-model vanwege een zwakkere vraag dan verwacht.

Techfondsen

Andere grote techfondsen zoals Amazon, Microsoft en Google-moederconcern Alphabet lieten minnen tot 2,3 procent zien. Facebook was een uitzondering met een kleine winst.

Het handelsplatform voor cryptomunten Coinbase werd 4,8 procent lager gezet na een verkoopadvies van Wells Fargo. Kenners van de banken zeggen dat Coinbase onder meer te maken heeft met toenemende concurrentie van andere cryptobeurzen.

Verder hadden bedrijven in de reisbranche last van verstoringen door de krachtige orkaan Ian die Florida hard heeft getroffen. Zo moesten duizenden vluchten worden geschrapt en cruises vertraagd of geschrapt. Luchtvaartmaatschappijen als American Airlines en United Airlines gingen tot 2,8 procent omlaag en cruise-aanbieders Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean Cruises leverden tot 5 procent in.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.