Wall Street opent in de min na forse winsten dag eerder

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag lager geopend, waarmee een stapje terug werd gedaan van de flinke winsten een dag eerder. De zorgen over een recessie keerden weer terug onder beleggers op Wall Street. De Amerikaanse beurzen liggen door die zorgen voor heel september op koers voor de slechtste beursmaand sinds juni.
anp
donderdag 29 september 2022 om 16:12
Afbeelding
beeld anp

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,1 procent lager op 29.361 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,5 procent tot 3663 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 2 procent tot 10.822 punten. Woensdag lieten de hoofdindices nog winsten tot 2,1 procent optekenen.

De Dow en S&P liggen voor september nu op koers voor een verlies van bijna 6 procent en de Nasdaq heeft deze maand tot dusver een verlies in de boeken gezet van 6,5 procent. Op de beurzen is er veel onrust geweest door de vrees dat sterke renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken een economische recessie kunnen veroorzaken.

Apple

Beleggers verwerkten ook nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal uitkeringsaanvragen viel afgelopen week veel lager uit dan economen in doorsnee hadden verwacht, wat erop wijst dat de arbeidsmarkt nog altijd krap is.

Apple ging 2,9 procent omlaag door een adviesverlaging van Bank of America. Analisten wezen op de risico’s voor Apple door een zwakkere consumentenvraag. Woensdag verloor Apple ook al terrein na een bericht van persbureau Bloomberg dat het techconcern afziet van eerdere plannen om de productie te verhogen van zijn nieuwste iPhone-model vanwege een zwakkere vraag dan verwacht.

Techfondsen

Andere grote techfondsen zoals Amazon, Microsoft en Google-moederconcern Alphabet lieten minnen tot 2,3 procent zien. Facebook was een uitzondering met een kleine winst.

Het handelsplatform voor cryptomunten Coinbase werd 4,8 procent lager gezet na een verkoopadvies van Wells Fargo. Kenners van de banken zeggen dat Coinbase onder meer te maken heeft met toenemende concurrentie van andere cryptobeurzen.

Verder hadden bedrijven in de reisbranche last van verstoringen door de krachtige orkaan Ian die Florida hard heeft getroffen. Zo moesten duizenden vluchten worden geschrapt en cruises vertraagd of geschrapt. Luchtvaartmaatschappijen als American Airlines en United Airlines gingen tot 2,8 procent omlaag en cruise-aanbieders Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean Cruises leverden tot 5 procent in.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.