Nijboer: meldingen over Arib zo erg dat onderzoek wel moest

Nieuws
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft als lid van het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer ingestemd met een onderzoek naar zijn fractiegenoot Khadija Arib omdat de meldingen over haar "zo ernstig en serieus" waren "dat er maar één uitkomst mogelijk was, en dat is dat ze onderzocht moeten worden", zegt Nijboer tegen het ANP.
anp
donderdag 29 september 2022 om 16:11
Afbeelding
beeld anp

De PvdA'er is lid van het presidium dat woensdag unaniem besloot onderzoek in te stellen naar Arib. Dat bleek woensdag na berichtgeving van NRC erover. Nijboer zelf noemt het "heel ernstig en schandelijk dat het advies van de landsadvocaat is uitgelekt en dat Khadija Arib het zo heeft moeten horen". Hij sprak haar woensdagavond zelf nog over de kwestie.

Arib zelf noemde het pijnlijk dat haar partij- en fractiegenoot Nijboer heeft ingestemd. Nijboer heeft begrip voor de woede van Arib. "Zo'n onderzoek is heel indringend als het wordt aangekondigd, en het kan nooit zo zijn dat je dat via de krant moet vernemen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", aldus de PvdA'er. Een naar gevolg van het uitlekken is volgens hem dat Arib meteen schuldig lijkt, terwijl het onderzoek nog moet worden gedaan.

De twee kunnen wel prima verder samen in de fractie, zegt Nijboer. "Ik denk dat iedereen in de Kamer, alle collega's, ook in het presidium dit een heel moeilijk besluit vonden. Maar het is nodig."

Arib zei eerder donderdag dat het "natuurlijk wel pijnlijk" is dat Nijboer als fractiegenoot heeft ingestemd met het onderzoek. Ook wat haar betreft staat dit echter verdere samenwerking met hem niet in de weg. "We hebben gewoon met elkaar samen te werken. Dat is voor de PvdA heel belangrijk."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.