Duitsland trekt 200 miljard euro uit voor prijsplafonds gas

Nieuws
De Duitse regering trekt maximaal 200 miljard euro uit om huishoudens en bedrijven te helpen met hun stijgende energierekening. Het land voert onder andere een prijsplafond voor gas in. Tegelijkertijd schrapt de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz een omstreden heffing op gasverbruik. Duitsland zal extra geld moeten lenen om de nieuwe steunmaatregelen te bekostigen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 15:12 aangepast 16:14
Afbeelding
beeld anp

De maatregelen zijn nodig om "ons door een moeilijke periode te loodsen", zei Scholz op een persconferentie. "De prijzen moeten omlaag."

Aanvankelijk was de regering van plan om met een extra heffing op gasverbruik door huishoudens noodingrepen te bekostigen, bijvoorbeeld energieconcerns redden van een faillissement. Maar dit financieringsmiddel "wordt niet meer gebruikt", verzekerde Scholz.

Economisch Stabilisatiefonds

De geschrapte heffing zou huishoudens er ook toe aanzetten hun gasverbruik te minderen. De toezichthouder voor gasinfrastructuur in Duitsland, het Bundesnetzagentur, waarschuwde donderdag juist dat consumenten en bedrijven de afgelopen weken te veel gas hebben verbruikt. Volgens de instantie moet Duitsland minstens 20 procent besparen om een gastekort te voorkomen.

Duitsland zal voor de steunmaatregelen ook zijn Economisch Stabilisatiefonds gebruiken. Dat had het land aanvankelijk opgezet wegens de coronacrisis. Volgens Scholz, die de plannen samen met de ministers Robert Habeck (Economische Zaken) en Christian Lindner (Financiën) presenteerde, is de ingreep een "dubbele klapper" voor Duitsland. De regering zou er namelijk ook in zijn geslaagd de energietoevoer veilig te stellen.

Inflatie

Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen extra hard gestegen. Rusland knijpt de toevoer van gas naar Europa af, formeel wegens technische problemen. Europese leiders stellen dat het om een vergelding voor de steun van de Europese Unie voor Oekraïne gaat. Voor Duitsland is de verminderde toevoer een extra groot probleem, omdat de grootste economie van Europa erg afhankelijk was van Russisch gas.

Mede doordat gas en elektriciteit zo duur zijn geworden, liep de inflatie in Duitsland op tot 10 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de eenwording van Oost- en West-Duitsland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.