Eerste doden gemeld in Florida na mogelijk zeer dodelijke orkaan

Nieuws
De verwoestende orkaan Ian die woensdagavond met windsnelheden tot 240 kilometer per uur aan de westkust van Florida aan land ging, heeft zeker acht levens geëist en een enorme schade veroorzaakt volgens de autoriteiten. President Joe Biden vreest dat orkaan Ian de dodelijkste kan zijn in de geschiedenis van Florida. "De aantallen zijn onduidelijk, maar we horen de eerste berichten die mogelijk wijzen op een aanzienlijk verlies aan mensenlevens."
anp
donderdag 29 september 2022 om 14:31 aangepast 22:23
Afbeelding
beeld anp

Ian is verder getrokken over de staat Florida als een tropische storm, maar kan boven de Atlantische Oceaan weer aan kracht winnen en opnieuw aan land gaan in North Carolina. De orkaan richtte eerder in het uiterste westen van Cuba veel schade aan en trok over de Golf van Mexico naar het zuidwesten van Florida. Daar kreeg de kust bij de steden Sarasota, Venice en Fort Myers de zwaarste klappen. Metershoge golven sloegen tegen de kust en zware regenval veroorzaakte overstromingen in grote gebieden, inclusief de genoemde steden op circa 250 kilometer ten noordwesten van Miami. De wervelstorm sloeg boten op de kust en verwoestte panden en bruggen. Beelden van de getroffen kustplaatsen tonen een enorme ravage met talrijke volledig verwoeste panden en onbegaanbare wegen.

Op een aantal plaatsen staat het water tussen de 2 en 3 meter hoog, volgens lokale meldingen. In getroffen wijken weten mensen niet hoe ze zonder boot uit hun ondergelopen woning weg moeten komen. Velen zijn op zoek naar mogelijke slachtoffers in de ondergelopen gebieden. Het is onduidelijk wanneer het water zakt. Meer dan 2 miljoen mensen zitten zonder stroom en het zal volgens de elektriciteitsmaatschappijen dagen en soms weken duren voor de schade is hersteld.

President Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële en andere hulp, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden heeft federale hulp opgeroepen om lokale hulpverleners te ondersteunen bij reddingsoperaties. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, had de president woensdag verzocht om de hele staat tot rampgebied te verklaren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wall Street opent verdeeld na verliesbeurt door rentevrees

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld geopend na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van..

Afbeelding

Prins Harry en uitgever willen tot schikking komen in smaadzaak

De Britse prins Harry en uitgeverij Associated Newspapers gaan proberen om tot een schikking te komen in de rechtszaak over een artikel waarin geschreven werd over de beveiliging van de prins en zijn gezin.

Afbeelding

Tbs voor bedreiger Amalia met twee jaar verlengd

De tbs-opname van Wouter G., die prinses Amalia bedreigde, wordt met twee jaar verlengd, heeft de rechtbank Overijssel dinsdag besloten. De rechtbank stelt dat de 34-jarige man nog steeds een stoornis heeft en acht de kans op herhaling groot.

Afbeelding

Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten.

Afbeelding

Hof: huwelijk tussen zelfde sekse Aruba en Curaçao toegestaan

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Afbeelding

Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij.