Eerste doden gemeld in Florida na mogelijk zeer dodelijke orkaan

Nieuws
De verwoestende orkaan Ian die woensdagavond met windsnelheden tot 240 kilometer per uur aan de westkust van Florida aan land ging, heeft zeker acht levens geëist en een enorme schade veroorzaakt volgens de autoriteiten. President Joe Biden vreest dat orkaan Ian de dodelijkste kan zijn in de geschiedenis van Florida. "De aantallen zijn onduidelijk, maar we horen de eerste berichten die mogelijk wijzen op een aanzienlijk verlies aan mensenlevens."
anp
donderdag 29 september 2022 om 14:31 aangepast 22:23
Afbeelding
beeld anp

Ian is verder getrokken over de staat Florida als een tropische storm, maar kan boven de Atlantische Oceaan weer aan kracht winnen en opnieuw aan land gaan in North Carolina. De orkaan richtte eerder in het uiterste westen van Cuba veel schade aan en trok over de Golf van Mexico naar het zuidwesten van Florida. Daar kreeg de kust bij de steden Sarasota, Venice en Fort Myers de zwaarste klappen. Metershoge golven sloegen tegen de kust en zware regenval veroorzaakte overstromingen in grote gebieden, inclusief de genoemde steden op circa 250 kilometer ten noordwesten van Miami. De wervelstorm sloeg boten op de kust en verwoestte panden en bruggen. Beelden van de getroffen kustplaatsen tonen een enorme ravage met talrijke volledig verwoeste panden en onbegaanbare wegen.

Op een aantal plaatsen staat het water tussen de 2 en 3 meter hoog, volgens lokale meldingen. In getroffen wijken weten mensen niet hoe ze zonder boot uit hun ondergelopen woning weg moeten komen. Velen zijn op zoek naar mogelijke slachtoffers in de ondergelopen gebieden. Het is onduidelijk wanneer het water zakt. Meer dan 2 miljoen mensen zitten zonder stroom en het zal volgens de elektriciteitsmaatschappijen dagen en soms weken duren voor de schade is hersteld.

President Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële en andere hulp, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden heeft federale hulp opgeroepen om lokale hulpverleners te ondersteunen bij reddingsoperaties. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, had de president woensdag verzocht om de hele staat tot rampgebied te verklaren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.