Directeur schadeafhandeling Groningen: heb te weinig bevoegdheden

Nieuws
De voorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) Bas Kortmann vindt dat hij te weinig bevoegdheden heeft om aardbevingsschade in Groningen te vergoeden. Hij wil meer ruimte in de regels en budget krijgen om schade te vergoeden als dat op dit moment wettelijk niet mag, maar wel rechtvaardig voelt. Dat zegt Kortmann tegen de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt.
anp
donderdag 29 september 2022 om 14:00
Afbeelding
beeld anp

Kortmann vindt het ‘verre van optimaal’ dat het IMG nu bij elke schademelding aannemelijk moet maken dat gaswinningsbedrijf NAM aansprakelijk is. Hij vindt het bijvoorbeeld vervelend als deskundigen van vier huizen zeggen dat deze beschadigd zijn door aardbevingen als gevolg van de gaswinning en van een vijfde huis niet. De voorzitter van het IMG wil dan de vrijheid hebben om de schade van al die huizen te vergoeden - om onderlinge wrevel te voorkomen - maar krijgt die niet ondanks herhaalde verzoeken in Den Haag.

In plaats van schade per huis te vergoeden en met de dure hulp van experts vast te stellen dat de NAM aansprakelijk is, ziet Kortmann meer in een ‘deltaplan’ voor Groningen. Hij vindt het geen gek idee om de dorpen in de kern van het aardbevingsgebied ‘straat voor straat’ op te knappen. ‘En neem dus ver afstand van al die deskundigenrapporten en versterkingsrapporten’, verduidelijkt hij.

Gevoelens van ongelijkheid

Dat voorkomt onderlinge gevoelens van ongelijkheid tussen Groningers van wie de schade wel en niet vergoed is. Het zou ook helpen de economische achterstand weg te werken en is volgens de IMG-voorzitter ook rechtvaardig. ‘We hebben enorm profijt gehad van de gasbaten’, aldus Kortmann.

‘De vraag nu is - en in ben blij dat ik er niet over hoef te beslissen - of je zo’n omslag nu nog kunt maken en ook wil maken’, aldus Kortmann. ‘Want het is wel heel ingrijpend.’ Daarom denk hij ook dat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ‘niet heel blij zal zijn’ dat hij zijn eerder geopperde plan voor een deltaplan in het zwaarst getroffen gebied herhaalt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.