Medewerkers de Bijenkorf in Amsterdam leggen vrijdag werk neer

Nieuws
Tientallen medewerkers van de Bijenkorf in Amsterdam leggen vrijdag naar verwachting het werk neer. Volgens vakbond FNV gaat het personeel van de warenhuisketen dan voor het eerst sinds de jaren zeventig staken. Dat doen de medewerkers omdat ze een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’ willen afdwingen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 13:17
Afbeelding
beeld anp

Volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen verdient het personeel van de Bijenkorf met 11 tot 12 euro per uur over het algemeen maar een beetje meer dan het minimumloon. In eerste instantie zou het loon met 10 procent omhoog moeten, maar het liefst zou de bond zien dat er minstens 14 euro per uur wordt betaald. ‘Veel medewerkers hebben hun energierekening zien stijgen met 100 tot wel 200 euro per maand en ze zijn tientallen euro’s per week meer kwijt aan boodschappen.’

Vermeulen zegt dat de actiebereidheid in meerdere filialen groot is. Hoe groot de impact van deze eerste staking precies zal zijn, kan ze nog niet inschatten. Bij de Bijenkorf werken ook veel mensen in zogeheten shop-in-shops. Die vallen niet onder de cao waarover het nu gaat. Vermeulen hoopt dat ze zich solidair zullen tonen met de acties van de bond.

2400 medewerkers

Bij de Bijenkorf werken in totaal zo’n 2400 mensen. Enkele honderden van hen zijn lid van de vakbond. Een woordvoerster van de keten wil desgevraagd nog niet ingaan op de mogelijke gevolgen van de staking.

Het winkelbedrijf zei eerder in een reactie bij het eindbod van 6 procent loonsverhoging voor iedereen die onder de cao valt te blijven. Daarbij stelde de onderneming dat de hoge inflatie niet het juiste uitgangspunt zou zijn voor de loononderhandelingen. De overheid heeft immers maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de inflatie te verzachten. Verder benadrukte de keten dat het koopkrachtverlies leidt tot dalende consumentenbestedingen. Daarvan zal ook de Bijenkorf waarschijnlijk de gevolgen ondervinden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wall Street opent verdeeld na verliesbeurt door rentevrees

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld geopend na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van..

Afbeelding

Prins Harry en uitgever willen tot schikking komen in smaadzaak

De Britse prins Harry en uitgeverij Associated Newspapers gaan proberen om tot een schikking te komen in de rechtszaak over een artikel waarin geschreven werd over de beveiliging van de prins en zijn gezin.

Afbeelding

Tbs voor bedreiger Amalia met twee jaar verlengd

De tbs-opname van Wouter G., die prinses Amalia bedreigde, wordt met twee jaar verlengd, heeft de rechtbank Overijssel dinsdag besloten. De rechtbank stelt dat de 34-jarige man nog steeds een stoornis heeft en acht de kans op herhaling groot.

Afbeelding

Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten.

Afbeelding

Hof: huwelijk tussen zelfde sekse Aruba en Curaçao toegestaan

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Afbeelding

Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij.