Lobbygroep: duizenden bedrijven EU bedreigd door energiecrisis

Nieuws
Door de ‘exorbitante’ energieprijzen dreigen vele duizenden bedrijven in de Europese Unie om te vallen. Daarom moet Brussel snel optreden om de klappen voor het bedrijfsleven door de energiecrisis te verzachten. Dat schrijft de werkgeverslobbygroep BusinessEurope in een brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
anp
donderdag 29 september 2022 om 13:14
Afbeelding
beeld anp

Volgens de brancheorganisatie zijn de hoge prijzen voor gas en elektriciteit een directe bedreiging voor veel bedrijven, van groot tot klein. ‘De huidige staat van energieprijzen vormen een onmiddellijk risico op productieverlies en de sluiting van duizenden Europese ondernemingen’, aldus de lobbygroep in de brief.

De confederatie stelt dat een urgente oplossing voor de energiecrisis op Europees niveau nodig is, want het gaat om een ‘kwestie van overleven’. De organisatie spreekt van een buitengewone en kritieke situatie op de energiemarkt.

BusinessEurope zegt verder dat volgens schattingen 70 procent van de kunstmestproductie in Europa al is stilgelegd of verlaagd en dat 50 procent van de aluminiumproductie verloren is gegaan. De lobbygroep vreest dat ondernemingen, met name energie-intensieve bedrijven, zich permanent buiten Europa gaan vestigen.

Vrijdag wordt overlegd door de EU-energieministers over de crisis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wall Street opent verdeeld na verliesbeurt door rentevrees

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld geopend na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van..

Afbeelding

Prins Harry en uitgever willen tot schikking komen in smaadzaak

De Britse prins Harry en uitgeverij Associated Newspapers gaan proberen om tot een schikking te komen in de rechtszaak over een artikel waarin geschreven werd over de beveiliging van de prins en zijn gezin.

Afbeelding

Tbs voor bedreiger Amalia met twee jaar verlengd

De tbs-opname van Wouter G., die prinses Amalia bedreigde, wordt met twee jaar verlengd, heeft de rechtbank Overijssel dinsdag besloten. De rechtbank stelt dat de 34-jarige man nog steeds een stoornis heeft en acht de kans op herhaling groot.

Afbeelding

Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten.

Afbeelding

Hof: huwelijk tussen zelfde sekse Aruba en Curaçao toegestaan

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Afbeelding

Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij.