Finland sluit grens voor toeristen uit Rusland

Nieuws
Finland sluit om middernacht (plaatselijke tijd) de grens voor Russische toeristen. De Finse regering verwacht dat dit zal leiden tot een forse afname van het grensverkeer. Russen die familie willen bezoeken of voor werk of studie in Finland moeten zijn, blijven welkom.
anp
donderdag 29 september 2022 om 13:05 aangepast 13:39
Afbeelding
beeld anp

Sinds Rusland vorige week een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde is het druk aan de grens tussen tussen Finland en Rusland. Rond het afgelopen weekeinde kwamen 30.000 Russische burgers in het buurland aan.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zei donderdag dat de Russische mobilisatie zwaar had meegewogen bij de beslissing de grens te sluiten voor Russen met een toeristenvisum. De toestroom van Russen brengt de internationale betrekkingen van Finland in gevaar, zei de minister, die erop wees dat Russen via Finland verder kunnen reizen binnen de Europese Unie.

Binnen de Europese Unie is er discussie over het opvangen van Russische deserteurs. Als het aan Polen en de Baltische staten ligt, komt er niemand meer binnen. Andere landen, waaronder Nederland, zijn er niet voor om de grenzen te sluiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten.

Afbeelding

Hof: huwelijk tussen zelfde sekse Aruba en Curaçao toegestaan

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Afbeelding

Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij.

Afbeelding

Spaanse politie alert op ongeregeldheden rond Spanje - Marokko

De Spaanse politie is in verhoogde staat van paraatheid uit vrees voor ongeregeldheden naar aanleiding van de voetbalwedstrijd Spanje - Marokko die om 16.00 in Qatar begint. Het land telt meer dan 870.

Afbeelding

Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts.

Afbeelding

Ook België beducht voor nieuwe rellen rond WK-wedstrijd Marokko

Verscheidene Belgische steden vrezen voor nieuwe rellen rond de komende wedstrijd van Marokko op het WK voetbal. Net als in Nederland heeft de politie in onder andere Antwerpen voorzorgsmaatregelen getroffen.