Beurzen omlaag door recessievrees, Porsche omhoog bij debuut

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag in het rood. De vrees voor een diepe economische recessie hing weer boven de markten. In Frankfurt ging autobouwer Porsche naar de beurs. Dat debuut verliep goed, het aandeel Porsche steeg op de eerste handelsdag.
anp
donderdag 29 september 2022 om 12:11
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de min op 636,82 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 841,53 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 1,2 procent in.

Porsche boekte een koerswinst van circa 4 procent. Met de beursgang van het automerk uit Stuttgart haalde moederbedrijf Volkswagen 9,4 miljard euro op, waarmee het de grootste aandelenverkoop in Frankfurt is sinds 1996. De beurswaarde van Porsche bedraagt nu ongeveer 77 miljard euro, waarmee het merk duurder is dan zijn rivalen BMW en Mercedes-Benz. Moederconcern Volkswagen verloor ruim 3 procent.

Randstad grootste daler

In de AEX was uitzender Randstad de grootste daler met een verlies van bijna 8 procent. Randstad noteert ex-dividend, wat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. Supermarktconcern Ahold Delhaize volgde met een min van 3,2 procent. Was- en levensmiddelenbedrijf Unilever voerde de spaarzame stijgers aan met een plus van 1,2 procent.

In de MidKap was kunstmestproducent OCI koploper met een stijging van 2,3 procent. Speciaalchemiebedrijf Corbion was hekkensluiter bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een daling van 2,8 procent.

H&M

In Stockholm werd kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) 3,6 procent lager gezet door beleggers. Het Zweedse bedrijf heeft financieel flink te lijden van de beslissing om Rusland te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. De kosten die daarmee gemoeid waren drukten stevig op de winst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar.

Het Britse winkelbedrijf Next ging 9 procent onderuit in Londen na een winstwaarschuwing. Next heeft last van de hoge inflatie omdat daardoor mensen meer de hand op de knip houden.

Oliekoers

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 82,28 dollar. Brentolie werd iets duurder op 89,41 dollar per vat. De euro noteerde 0,9689 dollar, tegen 0,9574 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts.

Afbeelding

Ook België beducht voor nieuwe rellen rond WK-wedstrijd Marokko

Verscheidene Belgische steden vrezen voor nieuwe rellen rond de komende wedstrijd van Marokko op het WK voetbal. Net als in Nederland heeft de politie in onder andere Antwerpen voorzorgsmaatregelen getroffen.

Afbeelding

Rusland en Oekraïne wisselen zestig krijgsgevangenen uit

Rusland en Oekraïne hebben opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Beide strijdende partijen hebben zestig gevangen militairen vrijgelaten, bevestigen Moskou en Kiev.

Afbeelding

Oud-koning Juan Carlos deels immuun voor klachten ex-minnares

De voormalige Spaanse vorst Juan Carlos heeft een succesje geboekt in de slepende juridische strijd met een in Engeland wonende ex-vriendin. Die beschuldigt hem van jarenlange misdragingen, bedreigingen en laster voor Engelse rechtbanken.

Afbeelding

Forum voor Democratie: aangifte gedaan van hack

Forum voor Democratie (FVD) heeft aangifte gedaan van een hack waardoor communicatie tussen de Forum-app en de database van de partij is onderschept. Dat schrijft FVD op haar website. Vorige week meldde RTL Nieuws dat de persoonlijke gegevens van ruim 92.

Afbeelding

Meer loon voor medewerkers cementfabrieken ENCI

De circa 350 medewerkers van de cementfabrieken van ENCI krijgen een loonsverhoging van 7 procent plus een eenmalige bonus van 250 euro per 1 januari.