Boijmans koopt schilderij van Miró voor 8,1 miljoen

Nieuws
Museum Boijmans Van Beuningen heeft de grootste aankoop in zijn geschiedenis gedaan. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) onthulde in het depot van het Rotterdamse museum het schilderij Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) uit 1927 van de Spaanse kunstenaar Joan Miró, dat aangekocht is voor 8 miljoen Zwitserse frank. Dat is omgerekend naar de wisselkoers ten tijde van de aankoop afgelopen zomer 8,1 miljoen euro.
anp
donderdag 29 september 2022 om 10:38 aangepast 14:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Het werk, gekocht van een Zwitserse stichting, is volgens Boijmans een nieuw hoogtepunt in de collectie en het museum beschouwt het schilderij als het belangrijkste surrealistische werk dat nog ontbrak in de al omvangrijke museumverzameling in dit genre. Het werk is na onthulling meteen voor het publiek te bewonderen in het depot gedurende een half jaar. Daarna wordt het schilderij uitgeleend aan een museum in Denemarken.

De aankoop is gedaan dankzij steun van de Vereniging Rembrandt, die 3 miljoen euro bijdroeg, en de Staat met 2,5 miljoen uit het Nationaal Fonds Kunstbezit. Verder droegen ook het aankoopfonds van het museum, Rotterdamse kunststichtingen en particuliere schenkers bij. De gemeente Rotterdam doneerde niet direct, maar hielp met het eerder uitbetalen van de gemeentelijke subsidie.

Laatste aankoop

Voor directeur Sjarel Ex van Boijmans, die vrijdag afscheid neemt, was het zijn laatste aankoop als hoofd van het museum. Het aangekochte werk is volgens hem van wereldbelang. "De internationale kunstwereld kijkt mee. Het is een van de belangrijkste schilderijen uit de 20e eeuw. De methodiek van Miró in dit werk is ongekend, maar je moet er wel moeite voor doen," aldus de directeur.

Kritiek dat de grootste aankoop van het museum in een tijd van prijsstijgingen en inflatie en de dure renovatie van Boijmans ongepast is wijst Ex van de hand. "Het is heel veel geld, we hebben het verworven dankzij heel veel giften, zelfs van de Staat. Het is belangrijk dat we ook in deze tijd aan de schoonheid van de wereld werken. Er zit geen cent gemeenschapsgeld uit Rotterdam bij. Het is wel een geschenk dat de stad is gegund. Deze 8 miljoen had nooit ergens anders aan kunnen worden besteed dan aan dit schilderij."

Onthulling tussen andere hoogtepunten collectie

De onthulling vond plaats tussen de hoogtepunten van de collectie in het depot, zoals bijvoorbeeld werken van Rembrandt, Bosch, Bruegel, Van Gogh en Basquiat. Het museum zelf is sinds 2019 gesloten en blijft naar verwachting nog tot 2029 dicht vanwege een grootscheepse renovatie, die begroot is op 223 miljoen euro. Het depot, waar een klein deel van de collectie te zien is, koerst af op 300.000 bezoekers dit jaar en is volgens de directeur een groot succes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.