Boijmans koopt schilderij van Miró voor 8,1 miljoen

Nieuws
Museum Boijmans Van Beuningen heeft de grootste aankoop in zijn geschiedenis gedaan. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) onthulde in het depot van het Rotterdamse museum het schilderij Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) uit 1927 van de Spaanse kunstenaar Joan Miró, dat aangekocht is voor 8 miljoen Zwitserse frank. Dat is omgerekend naar de wisselkoers ten tijde van de aankoop afgelopen zomer 8,1 miljoen euro.
anp
donderdag 29 september 2022 om 10:38 aangepast 14:22
Afbeelding
beeld anp

Het werk, gekocht van een Zwitserse stichting, is volgens Boijmans een nieuw hoogtepunt in de collectie en het museum beschouwt het schilderij als het belangrijkste surrealistische werk dat nog ontbrak in de al omvangrijke museumverzameling in dit genre. Het werk is na onthulling meteen voor het publiek te bewonderen in het depot gedurende een half jaar. Daarna wordt het schilderij uitgeleend aan een museum in Denemarken.

De aankoop is gedaan dankzij steun van de Vereniging Rembrandt, die 3 miljoen euro bijdroeg, en de Staat met 2,5 miljoen uit het Nationaal Fonds Kunstbezit. Verder droegen ook het aankoopfonds van het museum, Rotterdamse kunststichtingen en particuliere schenkers bij. De gemeente Rotterdam doneerde niet direct, maar hielp met het eerder uitbetalen van de gemeentelijke subsidie.

Laatste aankoop

Voor directeur Sjarel Ex van Boijmans, die vrijdag afscheid neemt, was het zijn laatste aankoop als hoofd van het museum. Het aangekochte werk is volgens hem van wereldbelang. "De internationale kunstwereld kijkt mee. Het is een van de belangrijkste schilderijen uit de 20e eeuw. De methodiek van Miró in dit werk is ongekend, maar je moet er wel moeite voor doen," aldus de directeur.

Kritiek dat de grootste aankoop van het museum in een tijd van prijsstijgingen en inflatie en de dure renovatie van Boijmans ongepast is wijst Ex van de hand. "Het is heel veel geld, we hebben het verworven dankzij heel veel giften, zelfs van de Staat. Het is belangrijk dat we ook in deze tijd aan de schoonheid van de wereld werken. Er zit geen cent gemeenschapsgeld uit Rotterdam bij. Het is wel een geschenk dat de stad is gegund. Deze 8 miljoen had nooit ergens anders aan kunnen worden besteed dan aan dit schilderij."

Onthulling tussen andere hoogtepunten collectie

De onthulling vond plaats tussen de hoogtepunten van de collectie in het depot, zoals bijvoorbeeld werken van Rembrandt, Bosch, Bruegel, Van Gogh en Basquiat. Het museum zelf is sinds 2019 gesloten en blijft naar verwachting nog tot 2029 dicht vanwege een grootscheepse renovatie, die begroot is op 223 miljoen euro. Het depot, waar een klein deel van de collectie te zien is, koerst af op 300.000 bezoekers dit jaar en is volgens de directeur een groot succes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.