Bergkamp: ik steek met onderzoek geen 'mes in rug' van Arib

Nieuws
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt niet dat zij haar voorganger Khadija Arib "een mes in de rug" steekt met een onderzoek naar klachten over haar. Arib is woest over dat onderzoek en spreekt van "opnieuw een ‘anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug". Volgens Bergkamp is er goed over het onderzoek nagedacht en doet de kritiek van Arib geen recht aan de zorgvuldige werkwijze van de Tweede Kamer.
anp
donderdag 29 september 2022 om 10:25
Afbeelding
beeld anp
anp

De kwestie is woensdag besproken door het presidium, een groep Kamerleden verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het parlement. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan", zegt Bergkamp. Er waren twee anonieme brieven binnengekomen met klachten, waarna contact is gezocht met de landsadvocaat. "De landsadvocaat heeft dringend verzocht een onafhankelijk onderzoek te doen. Wij moeten dat doen vanuit onze rol als werkgever." Met Arib zelf is volgens de voorzitter nog altijd niet gesproken.

Volgens NRC, dat het nieuws over het onderzoek woensdag naar buiten bracht, zeggen de klagers dat Arib een onveilige werksfeer veroorzaakte en "een schrikbewind" voerde. Bergkamp bevestigt dat het onderzoek betrekking heeft op de "sociale veiligheid", maar wilde verder niks kwijt. "Alles wat ik nu zeg over de inhoud, over de timing, wie wist wat, beïnvloedt het onderzoek en dat wil ik niet." De voorzitter zegt dat er nog geen onderzoeksvraag is geformuleerd en dat er ook nog geen onderzoeksbureau is gekozen.

Arib uitte haar woede woensdagavond op Twitter. Ze noemde het onderzoek "de lelijkste kant van de politiek", en zei tegenover de NOS en De Telegraaf dat zij door Bergkamp "voor de bus is gegooid". "Maar die aantijgingen werp ik verre van mij", aldus Bergkamp. Ze wijst erop dat het hele presidium, waarvan ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer deel uitmaakt, met het onderzoek heeft ingestemd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.