Bergkamp: ik steek met onderzoek geen 'mes in rug' van Arib

Nieuws
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt niet dat zij haar voorganger Khadija Arib "een mes in de rug" steekt met een onderzoek naar klachten over haar. Arib is woest over dat onderzoek en spreekt van "opnieuw een ‘anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug". Volgens Bergkamp is er goed over het onderzoek nagedacht en doet de kritiek van Arib geen recht aan de zorgvuldige werkwijze van de Tweede Kamer.
anp
donderdag 29 september 2022 om 10:25
Afbeelding
beeld anp

De kwestie is woensdag besproken door het presidium, een groep Kamerleden verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het parlement. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan", zegt Bergkamp. Er waren twee anonieme brieven binnengekomen met klachten, waarna contact is gezocht met de landsadvocaat. "De landsadvocaat heeft dringend verzocht een onafhankelijk onderzoek te doen. Wij moeten dat doen vanuit onze rol als werkgever." Met Arib zelf is volgens de voorzitter nog altijd niet gesproken.

Volgens NRC, dat het nieuws over het onderzoek woensdag naar buiten bracht, zeggen de klagers dat Arib een onveilige werksfeer veroorzaakte en "een schrikbewind" voerde. Bergkamp bevestigt dat het onderzoek betrekking heeft op de "sociale veiligheid", maar wilde verder niks kwijt. "Alles wat ik nu zeg over de inhoud, over de timing, wie wist wat, beïnvloedt het onderzoek en dat wil ik niet." De voorzitter zegt dat er nog geen onderzoeksvraag is geformuleerd en dat er ook nog geen onderzoeksbureau is gekozen.

Arib uitte haar woede woensdagavond op Twitter. Ze noemde het onderzoek "de lelijkste kant van de politiek", en zei tegenover de NOS en De Telegraaf dat zij door Bergkamp "voor de bus is gegooid". "Maar die aantijgingen werp ik verre van mij", aldus Bergkamp. Ze wijst erop dat het hele presidium, waarvan ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer deel uitmaakt, met het onderzoek heeft ingestemd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan ‘lapmiddelen’, die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijden..

Afbeelding

Grote techfondsen als Apple lager op afwachtend Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Grote techbedrijven als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de dalers op Wall Street.