Bergkamp: ik steek met onderzoek geen 'mes in rug' van Arib

Nieuws
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt niet dat zij haar voorganger Khadija Arib "een mes in de rug" steekt met een onderzoek naar klachten over haar. Arib is woest over dat onderzoek en spreekt van "opnieuw een ‘anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug". Volgens Bergkamp is er goed over het onderzoek nagedacht en doet de kritiek van Arib geen recht aan de zorgvuldige werkwijze van de Tweede Kamer.
anp
donderdag 29 september 2022 om 10:25
Afbeelding
beeld anp

De kwestie is woensdag besproken door het presidium, een groep Kamerleden verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het parlement. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan", zegt Bergkamp. Er waren twee anonieme brieven binnengekomen met klachten, waarna contact is gezocht met de landsadvocaat. "De landsadvocaat heeft dringend verzocht een onafhankelijk onderzoek te doen. Wij moeten dat doen vanuit onze rol als werkgever." Met Arib zelf is volgens de voorzitter nog altijd niet gesproken.

Volgens NRC, dat het nieuws over het onderzoek woensdag naar buiten bracht, zeggen de klagers dat Arib een onveilige werksfeer veroorzaakte en "een schrikbewind" voerde. Bergkamp bevestigt dat het onderzoek betrekking heeft op de "sociale veiligheid", maar wilde verder niks kwijt. "Alles wat ik nu zeg over de inhoud, over de timing, wie wist wat, beïnvloedt het onderzoek en dat wil ik niet." De voorzitter zegt dat er nog geen onderzoeksvraag is geformuleerd en dat er ook nog geen onderzoeksbureau is gekozen.

Arib uitte haar woede woensdagavond op Twitter. Ze noemde het onderzoek "de lelijkste kant van de politiek", en zei tegenover de NOS en De Telegraaf dat zij door Bergkamp "voor de bus is gegooid". "Maar die aantijgingen werp ik verre van mij", aldus Bergkamp. Ze wijst erop dat het hele presidium, waarvan ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer deel uitmaakt, met het onderzoek heeft ingestemd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.