Beurzen omlaag ondanks winsten Wall Street, Porsche stijgt

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag lager geopend, ondanks de winsten op Wall Street een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door zorgen over een economische recessie. Op de beurs in Frankfurt ging de aandacht vooral uit naar de beursgang van automerk Porsche. Met die beursgang haalde Porsche-moederbedrijf Volkswagen 9,4 miljard euro op, waarmee het de grootste aandelenverkoop in Frankfurt is sinds 1996.
anp
donderdag 29 september 2022 om 09:44
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent lager op 633, punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 839,41 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omlaag.

Porsche ging bij opening bijna 2 procent omhoog. De aandelen Porsche werden voor een prijs van 82,50 euro per stuk verkocht. Met die aandelenverkoop werd een prijskaartje aan het luxemerk uit Stuttgart gehangen van 75 miljard euro. Porsche is daarmee meer waard dan Duitse rivalen als BMW (47 miljard euro) en Mercedes-Benz (56 miljard euro). Met de opbrengst wil Volkswagen onder meer extra investeren in elektrisch rijden. Het is de grootste beursgang in Europa sinds 2011.

Randstad

In Amsterdam noteert uitzender Randstad ex-dividend, wat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. Randstad verloor 8,4 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX.

In Stockholm zakte kledingketen H&M 3,3 procent. Het Zweedse bedrijf heeft financieel flink te lijden van de beslissing om Rusland te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. De kosten die daarmee gemoeid waren drukten stevig op de winst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar.

Next

Het Britse winkelbedrijf Next ging 8,3 procent onderuit in Londen na een winstwaarschuwing. Next heeft last van de hoge inflatie omdat daardoor mensen meer de hand op de knip houden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 81,04 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 88,14 dollar per vat. De euro noteerde 0,9658 dollar, tegen 0,9574 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.