Beurzen omlaag ondanks winsten Wall Street, Porsche stijgt

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag lager geopend, ondanks de winsten op Wall Street een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door zorgen over een economische recessie. Op de beurs in Frankfurt ging de aandacht vooral uit naar de beursgang van automerk Porsche. Met die beursgang haalde Porsche-moederbedrijf Volkswagen 9,4 miljard euro op, waarmee het de grootste aandelenverkoop in Frankfurt is sinds 1996.
anp
donderdag 29 september 2022 om 09:44
Afbeelding
beeld anp
anp

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent lager op 633, punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 839,41 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omlaag.

Porsche ging bij opening bijna 2 procent omhoog. De aandelen Porsche werden voor een prijs van 82,50 euro per stuk verkocht. Met die aandelenverkoop werd een prijskaartje aan het luxemerk uit Stuttgart gehangen van 75 miljard euro. Porsche is daarmee meer waard dan Duitse rivalen als BMW (47 miljard euro) en Mercedes-Benz (56 miljard euro). Met de opbrengst wil Volkswagen onder meer extra investeren in elektrisch rijden. Het is de grootste beursgang in Europa sinds 2011.

Randstad

In Amsterdam noteert uitzender Randstad ex-dividend, wat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. Randstad verloor 8,4 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX.

In Stockholm zakte kledingketen H&M 3,3 procent. Het Zweedse bedrijf heeft financieel flink te lijden van de beslissing om Rusland te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. De kosten die daarmee gemoeid waren drukten stevig op de winst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar.

Next

Het Britse winkelbedrijf Next ging 8,3 procent onderuit in Londen na een winstwaarschuwing. Next heeft last van de hoge inflatie omdat daardoor mensen meer de hand op de knip houden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 81,04 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 88,14 dollar per vat. De euro noteerde 0,9658 dollar, tegen 0,9574 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.