Beurzen omlaag ondanks winsten Wall Street, Porsche stijgt

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag lager geopend, ondanks de winsten op Wall Street een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door zorgen over een economische recessie. Op de beurs in Frankfurt ging de aandacht vooral uit naar de beursgang van automerk Porsche. Met die beursgang haalde Porsche-moederbedrijf Volkswagen 9,4 miljard euro op, waarmee het de grootste aandelenverkoop in Frankfurt is sinds 1996.
anp
donderdag 29 september 2022 om 09:44
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent lager op 633, punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 839,41 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omlaag.

Porsche ging bij opening bijna 2 procent omhoog. De aandelen Porsche werden voor een prijs van 82,50 euro per stuk verkocht. Met die aandelenverkoop werd een prijskaartje aan het luxemerk uit Stuttgart gehangen van 75 miljard euro. Porsche is daarmee meer waard dan Duitse rivalen als BMW (47 miljard euro) en Mercedes-Benz (56 miljard euro). Met de opbrengst wil Volkswagen onder meer extra investeren in elektrisch rijden. Het is de grootste beursgang in Europa sinds 2011.

Randstad

In Amsterdam noteert uitzender Randstad ex-dividend, wat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. Randstad verloor 8,4 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX.

In Stockholm zakte kledingketen H&M 3,3 procent. Het Zweedse bedrijf heeft financieel flink te lijden van de beslissing om Rusland te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. De kosten die daarmee gemoeid waren drukten stevig op de winst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar.

Next

Het Britse winkelbedrijf Next ging 8,3 procent onderuit in Londen na een winstwaarschuwing. Next heeft last van de hoge inflatie omdat daardoor mensen meer de hand op de knip houden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 81,04 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 88,14 dollar per vat. De euro noteerde 0,9658 dollar, tegen 0,9574 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).