Baas olieconcern TotalEnergies: ik wil niet dat bedrijf verdwijnt

Nieuws
Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies gaat flink meer investeren in hernieuwbare energie. ‘Ik wil niet dat mijn bedrijf verdwijnt’, verklaart topman Patrick Pouyanné. Hij is optimistisch over de kansen met wind- en zonne-energie, maar wil de olie- en gaswereld toch ook niet vaarwel zeggen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 09:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Nu gaat nog 25 procent van de jaarlijkse uitgaven naar duurzame vormen van energie. Volgend jaar wordt dat 33 procent, staat in nieuwe plannen van TotalEnergies. Pouyanné licht toe dat olie en gas voorlopig wel essentieel blijven in de energiemix. Er is namelijk nog veel vraag naar. Net als andere oliebedrijven profiteert de onderneming de laatste tijd ook flink van de gestegen olie- en gasprijzen.

Door de onzekerheid over de gastoevoer uit Rusland zet TotalEnergies komende jaren eveneens sterk in op vloeibaar gemaakt aardgas, ook wel bekend als lng. Afgelopen weekend nog kondigde de onderneming aan dat er 1,5 miljard dollar gaat naar een groot gasproject in Qatar. Pouyanné wil ook dat de lng-activiteiten in andere landen in omvang toenemen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Russische belangen

In tegenstelling tot rivalen als BP en Shell houdt TotalEnergies voorlopig vast aan verschillende belangen in projecten in Rusland. Die spelen alleen geen rol meer in de strategische plannen van het bedrijf. In die plannen is Rusland nu buiten beschouwing gelaten.

Het concern heeft eerder al gezegd dat het niet meer wil investeren in nieuwe projecten in Rusland. En de aankoop van Russische olie gaat ook afgebouwd worden. Pouyanné blijft wel herhalen dat zolang er nog geen sancties gelden voor Russisch gas TotalEnergies zich zal houden aan bestaande contracten in het land.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.