Baas olieconcern TotalEnergies: ik wil niet dat bedrijf verdwijnt

Nieuws
Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies gaat flink meer investeren in hernieuwbare energie. ‘Ik wil niet dat mijn bedrijf verdwijnt’, verklaart topman Patrick Pouyanné. Hij is optimistisch over de kansen met wind- en zonne-energie, maar wil de olie- en gaswereld toch ook niet vaarwel zeggen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 09:18
Afbeelding
beeld anp

Nu gaat nog 25 procent van de jaarlijkse uitgaven naar duurzame vormen van energie. Volgend jaar wordt dat 33 procent, staat in nieuwe plannen van TotalEnergies. Pouyanné licht toe dat olie en gas voorlopig wel essentieel blijven in de energiemix. Er is namelijk nog veel vraag naar. Net als andere oliebedrijven profiteert de onderneming de laatste tijd ook flink van de gestegen olie- en gasprijzen.

Door de onzekerheid over de gastoevoer uit Rusland zet TotalEnergies komende jaren eveneens sterk in op vloeibaar gemaakt aardgas, ook wel bekend als lng. Afgelopen weekend nog kondigde de onderneming aan dat er 1,5 miljard dollar gaat naar een groot gasproject in Qatar. Pouyanné wil ook dat de lng-activiteiten in andere landen in omvang toenemen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Russische belangen

In tegenstelling tot rivalen als BP en Shell houdt TotalEnergies voorlopig vast aan verschillende belangen in projecten in Rusland. Die spelen alleen geen rol meer in de strategische plannen van het bedrijf. In die plannen is Rusland nu buiten beschouwing gelaten.

Het concern heeft eerder al gezegd dat het niet meer wil investeren in nieuwe projecten in Rusland. En de aankoop van Russische olie gaat ook afgebouwd worden. Pouyanné blijft wel herhalen dat zolang er nog geen sancties gelden voor Russisch gas TotalEnergies zich zal houden aan bestaande contracten in het land.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan ‘lapmiddelen’, die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijden..

Afbeelding

Grote techfondsen als Apple lager op afwachtend Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Grote techbedrijven als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de dalers op Wall Street.