Beleggers kijken naar beursgang Porsche in Frankfurt

Nieuws
De aandacht van beleggers in Europa zal donderdag onder meer uitgaan naar de beursgang van het Duitse automerk Porsche in Frankfurt. Met de beursgang haalt Porsche-moederbedrijf Volkswagen 9,4 miljard euro op, waarmee het de grootste aandelenverkoop op de aandelenmarkt van Frankfurt is sinds 1996. Verder lijken de hoofdgraadmeters in Europa met winst te gaan openen, geholpen door de plussen op Wall Street.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:33
Afbeelding
beeld anp

De aandelen Porsche worden voor een prijs van 82,50 euro per stuk verkocht. Met die aandelenverkoop wordt een prijskaartje aan het luxemerk uit Stuttgart gehangen van 75 miljard euro. Porsche wordt daarmee meer waard dan Duitse rivalen als BMW (47 miljard euro) en Mercedes-Benz (56 miljard euro). Met de opbrengst wil Volkswagen onder meer extra investeren in elektrisch rijden. Het wordt de grootste beursgang in Europa sinds 2011.

Verder blijven beleggers de ontwikkelingen rond de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 volgen. Volgens de Zweedse kustwacht is er een vierde lek gevonden in Nord Stream die loopt van Rusland naar Duitsland. Er zijn sterke vermoedens van sabotage van de gaspijpen in de Oostzee. Door de lekkages komt een grote hoeveelheid gas vrij.

Wereldwijd

Op Wall Street waren woensdag koerswinsten tot 2,1 procent te zien. Ook de beurzen in Azië zaten in de lift. De Amsterdamse AEX-index sloot woensdag 0,3 procent lager op 641,09 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. Londen ging 0,3 procent omhoog, na een interventie van de Britse centrale bank op de obligatiemarkt om de sterk gestegen rendementen op Britse staatsleningen omlaag te krijgen.

In Amsterdam noteert uitzender Randstad ex-dividend, wat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode.

Oliekoers

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte donderdagochtend 0,8 procent tot 81,54 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 88,69 dollar per vat. De euro noteerde 0,9664 dollar, tegen 0,9574 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan ‘lapmiddelen’, die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijden..

Afbeelding

Grote techfondsen als Apple lager op afwachtend Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Grote techbedrijven als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de dalers op Wall Street.