Beleggers kijken naar beursgang Porsche in Frankfurt

Nieuws
De aandacht van beleggers in Europa zal donderdag onder meer uitgaan naar de beursgang van het Duitse automerk Porsche in Frankfurt. Met de beursgang haalt Porsche-moederbedrijf Volkswagen 9,4 miljard euro op, waarmee het de grootste aandelenverkoop op de aandelenmarkt van Frankfurt is sinds 1996. Verder lijken de hoofdgraadmeters in Europa met winst te gaan openen, geholpen door de plussen op Wall Street.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:33
Afbeelding
beeld anp
anp

De aandelen Porsche worden voor een prijs van 82,50 euro per stuk verkocht. Met die aandelenverkoop wordt een prijskaartje aan het luxemerk uit Stuttgart gehangen van 75 miljard euro. Porsche wordt daarmee meer waard dan Duitse rivalen als BMW (47 miljard euro) en Mercedes-Benz (56 miljard euro). Met de opbrengst wil Volkswagen onder meer extra investeren in elektrisch rijden. Het wordt de grootste beursgang in Europa sinds 2011.

Verder blijven beleggers de ontwikkelingen rond de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 volgen. Volgens de Zweedse kustwacht is er een vierde lek gevonden in Nord Stream die loopt van Rusland naar Duitsland. Er zijn sterke vermoedens van sabotage van de gaspijpen in de Oostzee. Door de lekkages komt een grote hoeveelheid gas vrij.

Wereldwijd

Op Wall Street waren woensdag koerswinsten tot 2,1 procent te zien. Ook de beurzen in Azië zaten in de lift. De Amsterdamse AEX-index sloot woensdag 0,3 procent lager op 641,09 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. Londen ging 0,3 procent omhoog, na een interventie van de Britse centrale bank op de obligatiemarkt om de sterk gestegen rendementen op Britse staatsleningen omlaag te krijgen.

In Amsterdam noteert uitzender Randstad ex-dividend, wat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode.

Oliekoers

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte donderdagochtend 0,8 procent tot 81,54 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 88,69 dollar per vat. De euro noteerde 0,9664 dollar, tegen 0,9574 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.