Protesten in Frankrijk om hoge prijzen en pensioenhervorming

Nieuws
Vakbonden in Frankrijk hebben opgeroepen tot landelijke stakingen op donderdag, uit protest tegen de stijgende prijzen en de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. De staking zou vooral het openbaar vervoer en de scholen moeten treffen. Hoeveel steun de stakingsoproep daadwerkelijk krijgt is moeilijk te bepalen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:31
Afbeelding
beeld anp
anp

In Parijs bijvoorbeeld zou de metro zonder beperkingen rijden, maar voor bussen en bij treinen in voorsteden werden verstoringen aangekondigd. Er wordt ook gevreesd voor regionale beperkingen in het treinverkeer.

Traditiegetrouw zijn er in Frankrijk in het najaar, wanneer iedereen terug is van de zomervakantie, landelijke protesten over sociale problemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om verzet tegen het economische systeem, flexibilisering, mondialisering en toenemende concurrentie. Dankzij miljardensteun en een plafond voor energieprijzen is de inflatie in Frankrijk momenteel veel lager dan in andere Europese landen. Meer omstreden is de pensioenhervorming. Daarbij moet de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 of 65 jaar. Voor veel mensen in Frankrijk is dit een stap te ver.

De vakbonden en de oppositie zijn momenteel verdeeld in hun protest tegen de regering. Terwijl de vakbonden donderdag demonstreren, hebben de linkse partijen opgeroepen tot een ‘mars tegen duur wonen en niets doen aan de klimaatcrisis’. Deze vindt plaats op 16 oktober.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.