Protesten in Frankrijk om hoge prijzen en pensioenhervorming

Nieuws
Vakbonden in Frankrijk hebben opgeroepen tot landelijke stakingen op donderdag, uit protest tegen de stijgende prijzen en de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. De staking zou vooral het openbaar vervoer en de scholen moeten treffen. Hoeveel steun de stakingsoproep daadwerkelijk krijgt is moeilijk te bepalen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:31
Afbeelding
beeld anp

In Parijs bijvoorbeeld zou de metro zonder beperkingen rijden, maar voor bussen en bij treinen in voorsteden werden verstoringen aangekondigd. Er wordt ook gevreesd voor regionale beperkingen in het treinverkeer.

Traditiegetrouw zijn er in Frankrijk in het najaar, wanneer iedereen terug is van de zomervakantie, landelijke protesten over sociale problemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om verzet tegen het economische systeem, flexibilisering, mondialisering en toenemende concurrentie. Dankzij miljardensteun en een plafond voor energieprijzen is de inflatie in Frankrijk momenteel veel lager dan in andere Europese landen. Meer omstreden is de pensioenhervorming. Daarbij moet de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 of 65 jaar. Voor veel mensen in Frankrijk is dit een stap te ver.

De vakbonden en de oppositie zijn momenteel verdeeld in hun protest tegen de regering. Terwijl de vakbonden donderdag demonstreren, hebben de linkse partijen opgeroepen tot een ‘mars tegen duur wonen en niets doen aan de klimaatcrisis’. Deze vindt plaats op 16 oktober.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.