Miljardenklap voor toerismesector Florida door orkaan Ian

Nieuws
Orkaan Ian die heeft huisgehouden in Florida zadelt alleen al de toerismesector in de Amerikaanse staat op met een miljardenstrop. Volgens modelberekeningen van Enki Research zou de schade aan toeristische infrastructuur, voornamelijk hotels, 5 miljard dollar bedragen. De inkomstenderving van toeristen die geen boten kunnen huren, geen ritjes in pretparken kunnen maken of geen drankjes aan het zwembad kunnen kopen, kan oplopen tot 2 miljard dollar.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:12
Afbeelding
beeld anp

Door de orkaan gingen onder andere havens in Florida tijdelijk dicht. Daardoor konden geen cruiseschepen aanmeren. Cruisemaatschappijen waren genoodzaakt schepen om te leiden. Luchtvaartmaatschappijen annuleerden duizenden vluchten en Tampa International Airport werd tijdelijk gesloten. Disney, Universal en SeaWorld sloten hun pretparken in Florida deze week toen Ian naderde. Disney en Universal hielden veel van hun hotels wel open zodat gasten konden schuilen voor de storm.

Florida is een van de meest bezochte staten door zowel buitenlandse als binnenlandse toeristen. Orlando alleen al verwelkomde vorig jaar 59,3 miljoen bezoekers. En de toeristenindustrie van de staat is weer op niveau na twee jaar corona. Maar Ian kan het herstel van de sector flink in de weg zitten.

Duur storm

De totale schade hangt af van hoe snel Ian in kracht afneemt als het over het gebied rond Orlando trekt, aldus Enki Research. Op het huidige niveau van de storm kunnen de sluitingen een week of meer duren. Als de storm sneller verdwijnt, kan de storing slechts een paar dagen duren.

De toeristische sector van Florida heeft ervaring met stormen. Orkaan Irma dwong Disney in september 2017 zijn pretparken twee dagen te sluiten en drie cruises te annuleren. De parken werden echter heropend met minimale schade. Andere stormen dat jaar, waaronder de orkanen Harvey en Maria, veroorzaakten problemen voor de cruise-industrie. Sommige reizen werden geannuleerd en andere omgeleid.

Cruise operators

Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line Holdings stuurden hun lege schepen naar het Caribisch gebied om toeristen van de eilanden te evacueren. Royal Caribbean rapporteerde dat jaar een winstdaling van 55 miljoen dollar als gevolg van de stormen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.