Miljardenklap voor toerismesector Florida door orkaan Ian

Nieuws
Orkaan Ian die heeft huisgehouden in Florida zadelt alleen al de toerismesector in de Amerikaanse staat op met een miljardenstrop. Volgens modelberekeningen van Enki Research zou de schade aan toeristische infrastructuur, voornamelijk hotels, 5 miljard dollar bedragen. De inkomstenderving van toeristen die geen boten kunnen huren, geen ritjes in pretparken kunnen maken of geen drankjes aan het zwembad kunnen kopen, kan oplopen tot 2 miljard dollar.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:12
Afbeelding
beeld anp
anp

Door de orkaan gingen onder andere havens in Florida tijdelijk dicht. Daardoor konden geen cruiseschepen aanmeren. Cruisemaatschappijen waren genoodzaakt schepen om te leiden. Luchtvaartmaatschappijen annuleerden duizenden vluchten en Tampa International Airport werd tijdelijk gesloten. Disney, Universal en SeaWorld sloten hun pretparken in Florida deze week toen Ian naderde. Disney en Universal hielden veel van hun hotels wel open zodat gasten konden schuilen voor de storm.

Florida is een van de meest bezochte staten door zowel buitenlandse als binnenlandse toeristen. Orlando alleen al verwelkomde vorig jaar 59,3 miljoen bezoekers. En de toeristenindustrie van de staat is weer op niveau na twee jaar corona. Maar Ian kan het herstel van de sector flink in de weg zitten.

Duur storm

De totale schade hangt af van hoe snel Ian in kracht afneemt als het over het gebied rond Orlando trekt, aldus Enki Research. Op het huidige niveau van de storm kunnen de sluitingen een week of meer duren. Als de storm sneller verdwijnt, kan de storing slechts een paar dagen duren.

De toeristische sector van Florida heeft ervaring met stormen. Orkaan Irma dwong Disney in september 2017 zijn pretparken twee dagen te sluiten en drie cruises te annuleren. De parken werden echter heropend met minimale schade. Andere stormen dat jaar, waaronder de orkanen Harvey en Maria, veroorzaakten problemen voor de cruise-industrie. Sommige reizen werden geannuleerd en andere omgeleid.

Cruise operators

Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line Holdings stuurden hun lege schepen naar het Caribisch gebied om toeristen van de eilanden te evacueren. Royal Caribbean rapporteerde dat jaar een winstdaling van 55 miljoen dollar als gevolg van de stormen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

Afbeelding

Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

Afbeelding

Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland.