Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach

Nieuws
Bouwmarktketen Hornbach merkt dat de flink opgelopen inflatie drukt op de resultaten. Het bedrijf kampt met hogere kosten en rekent de prijsstijgingen maar op beperkte schaal door aan de consument. En terwijl de vraag naar bouw- en doe-het-zelfproducten nog steeds sterk lijkt, vallen de marges daardoor toch lager uit.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:02
Afbeelding
beeld anp
anp

De winst voor belasting en rente is in de zes maanden tot eind augustus met zo’n 18 procent gezakt tot circa 276 miljoen euro. Volgens Hornbach speelt wel mee dat in de vergelijkbare periode vorige jaar nog sprake was van een recordresultaat.

In de zomermaanden hebben opnieuw veel mensen in en om hun huis geklust, constateert de keten. Daarbij viel het de onderneming op dat mensen ook meer probeerden om hun huis wat wat energiezuiniger te maken. De opbrengsten stegen met ruim 5 procent tot bijna 3,5 miljard euro.

Marktpositie

Het Duitse familiebedrijf zag de verkopen vooral buiten de thuismarkt oplopen. Hierin had ook de Nederlandse markt een belangrijk aandeel. ‘We blijven onze marktpositie als grootste bouwmarkt van Nederland versterken’, zegt directeur Evert de Goede van Hornbach in Nederland. ‘Eind maart openden we een nieuwe vestiging in Enschede en de bouw van onze achttiende vestiging in Nijmegen is inmiddels gestart.’

Hornbach blijft voorlopig vasthouden aan zijn eerder gedeelde financiële verwachtingen voor het hele boekjaar. De prognose is dat de omzet licht blijft groeien. Wel valt de winst waarschijnlijk iets meer dan 10 procent lager uit vergeleken met vorig jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.