Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach

Nieuws
Bouwmarktketen Hornbach merkt dat de flink opgelopen inflatie drukt op de resultaten. Het bedrijf kampt met hogere kosten en rekent de prijsstijgingen maar op beperkte schaal door aan de consument. En terwijl de vraag naar bouw- en doe-het-zelfproducten nog steeds sterk lijkt, vallen de marges daardoor toch lager uit.
anp
donderdag 29 september 2022 om 08:02
Afbeelding
beeld anp

De winst voor belasting en rente is in de zes maanden tot eind augustus met zo’n 18 procent gezakt tot circa 276 miljoen euro. Volgens Hornbach speelt wel mee dat in de vergelijkbare periode vorige jaar nog sprake was van een recordresultaat.

In de zomermaanden hebben opnieuw veel mensen in en om hun huis geklust, constateert de keten. Daarbij viel het de onderneming op dat mensen ook meer probeerden om hun huis wat wat energiezuiniger te maken. De opbrengsten stegen met ruim 5 procent tot bijna 3,5 miljard euro.

Marktpositie

Het Duitse familiebedrijf zag de verkopen vooral buiten de thuismarkt oplopen. Hierin had ook de Nederlandse markt een belangrijk aandeel. ‘We blijven onze marktpositie als grootste bouwmarkt van Nederland versterken’, zegt directeur Evert de Goede van Hornbach in Nederland. ‘Eind maart openden we een nieuwe vestiging in Enschede en de bouw van onze achttiende vestiging in Nijmegen is inmiddels gestart.’

Hornbach blijft voorlopig vasthouden aan zijn eerder gedeelde financiële verwachtingen voor het hele boekjaar. De prognose is dat de omzet licht blijft groeien. Wel valt de winst waarschijnlijk iets meer dan 10 procent lager uit vergeleken met vorig jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.