Porsche wil ruim 9 miljard euro ophalen met beursgang

Nieuws
Porsche maakt donderdag zijn debuut op de beurs van Frankfurt. Het gaat om een van Europa's grootste beursgangen in jaren. De luxe sportwagenfabrikant hoopt dat zijn merk sterk genoeg is om investeerders aan te trekken ondanks de huidige onrust op de markten. Moederbedrijf Volkswagen wil met de beursgang 9,4 miljard euro ophalen.
anp
donderdag 29 september 2022 om 07:59 aangepast 08:37
Afbeelding
beeld anp
anp

De aandelen Porsche zullen elk worden uitgegeven voor 82,50 euro. Dat is aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte. Daarmee hangt een prijskaartje aan de autofabrikant van 75 miljard euro. Bij de beursgang zullen 113,9 miljoen aandelen Porsche worden uitgegeven. Porsche wordt daarmee meer waard dan rivalen als BMW (47 miljard euro) en Mercedes-Benz (56 miljard euro).

Een deel van het opgehaalde geld zal worden geïnvesteerd in de ontwikkelingen van Volkswagen op het gebied van elektrische voertuigen. Daar ondervindt de Duitse autofabrikant stevige concurrentie, vooral van de Amerikaanse rivaal Tesla.

Grootste beurswaarde

De beursgang van Porsche wordt qua waarde de grootste in Duitsland sinds die van Deutsche Telekom in 1996. Daarnaast is het de grootste gang naar de beurs in Europa sinds die van de Zwitserse grondstoffengigant Glencore in 2011.

Beursanalisten hopen dat de beursgang van Porsche economische gezien wat vreugde kan brengen in sombere tijden. Volgens investeringsbank Berenberg zou het beursdebuut "een katalysator kunnen zijn in een sector met een groot gebrek aan positieve verrassingen". Er is belangstelling van grote investeerders zoals de investeringsfondsen van Qatar en Abu Dhabi, het Noorse staatsinvesteringsfonds en de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price.

Slechte timing

De Duitse autodeskundige Ferdinand Dudenhöffer waarschuwde dat "het niet de beste tijd is voor een beursgang" al zijn de voortekenen voor Porsche goed. Hij merkte op dat de beurs van Frankfurt sinds het begin van het jaar sterk is gedaald. Verder noemde hij het spannend om te zien hoe de beurs zich in een moeilijke economische omgeving ontwikkelt.

Porsche zet net als andere automakers serieus in op elektrisch rijden. De elektrische Taycan is sinds januari het best verkochte model van het merk. Van de Macan wordt in 2024 een elektrische versie verwacht. Op korte termijn moet ook een nieuwe SUV volgen. De elektrische strategie van Porsche-moeder Volkswagen omvat ook de bouw van batterijfabrieken in Europa en de VS. Volkswagen kondigde deze week aan dat het gaat samenwerken met de Belgische groep Umicore voor de productie van batterijbenodigdheden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.