Cel voor afgezette leider Myanmar voor schenden geheimhoudingswet

Nieuws
De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot drie jaar cel voor het schenden van een geheimhoudingswet. Dat meldt een anonieme bron met kennis van de zaak aan het Franse persbureau AFP. Ook Sean Turnell, een Australische econoom en voormalig adviseur van de voormalige regeringsleider, en drie anderen kregen drie jaar cel voor het schenden van de wet.
anp
donderdag 29 september 2022 om 07:41 aangepast 08:23
Afbeelding
beeld anp

Eerder kreeg de 77-jarige Aung San Suu Kyi al meer dan zeventien cel voor onder meer corruptie en opruiing.

Over de manier waarop de veroordeelden de geheimhoudingswet zouden hebben geschonden is weinig bekend. Staatsmedia melden dat Turnell toegang had tot "geheime financiële staatsinformatie" en zou hebben geprobeerd het land te ontvluchten. Turnell wordt ook verdacht van het schenden van de immigratiewetgeving. Dat onderzoek loopt nog.

Militaire staatsgreep

Aung San Suu Kyi leidde Myanmar totdat militairen in februari 2021 de macht grepen. Sindsdien zit ze vast en moet ze regelmatig in de rechtbank verschijnen, op verdenking van diverse misdrijven.

Het leger pleegde de staatsgreep nadat het Aung San Suu Kyi's regeringspartij had beschuldigd van verkiezingsfraude. De partij had in 2020 een nog grotere verkiezingswinst geboekt dan in 2015, waardoor het leger zijn politieke invloed verder zag afnemen. Het waren de eerste twee democratische verkiezingen in decennia. Het leger heerste van 1962 tot 2011.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.