CDA draagt oud-gouverneur Bovens voor als sentaatslijsttrekker

Nieuws
Theo Bovens, voormalig commissaris van de Koning in Limburg, wordt waarschijnlijk lijsttrekker van het CDA voor de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. Het partijbestuur heeft hem unaniem voorgedragen, maakt het CDA bekend. Tot 26 oktober kunnen tegenkandidaten met genoeg steun zich melden.
anp
woensdag 28 september 2022 om 23:34
Afbeelding
beeld anp

Partijvoorzitter Hans Huibers roemt Bovens als ‘CDA’er pur sang’, partijleider Wopke Hoekstra noemt Bovens iemand ‘die altijd zoekt naar het bouwen van allianties’, en de partij benadrukt dat Bovens ‘ruime bestuurlijke ervaring’ heeft.

Bovens was tot begin dit jaar plaatsvervangend burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij commissaris van de Koning, in de provincie Limburg nog de gouverneur genoemd. Hij stapte op nadat ook de vijf gedeputeerden waren afgetreden, naar aanleiding van discussie over de integriteit en schijn van belangenverstrengeling van een andere CDA-bestuurder. In een later rapport kreeg Bovens het verwijt te weinig oog te hebben gehad voor de nevenfuncties van de gedeputeerden (leden van het dagelijkse bestuur van de provincie).

Bovens zelf zegt zich ‘vol overtuiging’ te hebben gekandideerd. Wat hem betreft moet de Eerste Kamer ‘de rol van verbinder hebben over regio’s en partijgrenzen heen’. De 62-jarige christendemocraat was bijna veertig jaar geleden al actief bij de jongerentak van de partij, het CDJA. Ook heeft Bovens het Interprovinciaal Overleg voorgezeten en is hij bestuurslid geweest van de Sociaal Economische Raad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.