CDA draagt oud-gouverneur Bovens voor als sentaatslijsttrekker

Nieuws
Theo Bovens, voormalig commissaris van de Koning in Limburg, wordt waarschijnlijk lijsttrekker van het CDA voor de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. Het partijbestuur heeft hem unaniem voorgedragen, maakt het CDA bekend. Tot 26 oktober kunnen tegenkandidaten met genoeg steun zich melden.
anp
woensdag 28 september 2022 om 23:34
Afbeelding
beeld anp

Partijvoorzitter Hans Huibers roemt Bovens als ‘CDA’er pur sang’, partijleider Wopke Hoekstra noemt Bovens iemand ‘die altijd zoekt naar het bouwen van allianties’, en de partij benadrukt dat Bovens ‘ruime bestuurlijke ervaring’ heeft.

Bovens was tot begin dit jaar plaatsvervangend burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij commissaris van de Koning, in de provincie Limburg nog de gouverneur genoemd. Hij stapte op nadat ook de vijf gedeputeerden waren afgetreden, naar aanleiding van discussie over de integriteit en schijn van belangenverstrengeling van een andere CDA-bestuurder. In een later rapport kreeg Bovens het verwijt te weinig oog te hebben gehad voor de nevenfuncties van de gedeputeerden (leden van het dagelijkse bestuur van de provincie).

Bovens zelf zegt zich ‘vol overtuiging’ te hebben gekandideerd. Wat hem betreft moet de Eerste Kamer ‘de rol van verbinder hebben over regio’s en partijgrenzen heen’. De 62-jarige christendemocraat was bijna veertig jaar geleden al actief bij de jongerentak van de partij, het CDJA. Ook heeft Bovens het Interprovinciaal Overleg voorgezeten en is hij bestuurslid geweest van de Sociaal Economische Raad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.