Biotechbedrijf Biogen uitblinker op hoger Wall Street, Apple zakt

Nieuws
Biogen is woensdag op de beurs in New York miljarden dollars meer waard geworden. Het biotechnologiebedrijf won bijna 40 procent aan beurswaarde na de bekendmaking van positieve resultaten van een onderzoek naar een alzheimer-medicijn dat het bedrijf met het Japanse Eisai heeft ontwikkeld. De graadmeters in New York sloten met duidelijke winsten. Techconcern Apple stond bij de zakkers. Verder gingen olieprijzen sterk omhoog.
anp
woensdag 28 september 2022 om 22:18
Afbeelding
beeld anp

Uit een groot internationaal onderzoek bleek volgens Biogen dat het middel lecanemab de achteruitgang bij patiënten met alzheimer significant vertraagt. Dankzij die resultaten ligt het in de lijn van de verwachtingen dat het medicijn binnen afzienbare tijd wordt goedgekeurd voor de verkoop. Branchegenoot Eli Lilly ging in het kielzog van Biogen bijna 7,5 procent omhoog. Ook dit bedrijf ontwikkelt een alzheimer-medicijn. Eerder vielen in Europa ook al winsten te noteren bij sectorgenoten.

Apple daalde 1,3 procent. Het technologieconcern ziet volgens persbureau Bloomberg af van eerdere plannen om de productie te verhogen van zijn nieuwste model iPhone. De vraag naar de smartphones is lager dan verwacht. Verder won Amazon 3,2 procent. Het techconcern is steeds meer actief op het gebied van wellness, beveiliging en de auto-industrie. Dat kwam naar voren tijdens de jaarlijkse presentatie van het bedrijf dat toch vooral bekendstaat als webwinkelgigant.

Lyft

Lyft kon ook op belangstelling rekenen. Het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app kondigde aan voorlopig geen nieuw personeel meer aan te nemen met het oog op de slechtere economische tijden. Het techbedrijf steeg 2,4 procent. Entertainmentconcern Walt Disney kondigde aan vier pretparken in Florida te sluiten vanwege orkaan Ian. Het aandeel steeg evenwel 3,7 procent. Streamingdienst Netflix won dik 9 procent na een adviesverhoging.

De Dow-Jonesindex sloot na een weifelende start met een duidelijke winst van 1,9 procent op 29.683,74 punten. De brede S&P 500 dikte krap 2 procent aan tot 3719,04 punten en techbeurs Nasdaq steeg 2,1 procent tot 11.051,64 punten.

Een vat Amerikaanse olie werd 4,4 procent duurder op 81,97 dollar. Brentolie steeg 3,3 procent in prijs tot 89,09 dollar per vat. De prijzen gingen omhoog door de escalatie in het energieconflict met Rusland en afnemende Amerikaanse voorraden. Dat zorgt mogelijk voor krapte in de nabije toekomst. De euro was 0,9585 dollar waard, tegen 0,9574 dollar bij het slot in Europa.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.

Afbeelding

Man komt om door ongeval in Erp (Noord-Brabant)

Een 78-jarige man uit Veghel is in de nacht van zaterdag op zondag in het Noord-Brabantse Erp om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. De politie spreekt van een eenzijdig ongeval, wat betekent dat er geen anderen bij het ongeluk waren betrokken.