Biotechbedrijf Biogen uitblinker op hoger Wall Street, Apple zakt

Nieuws
Biogen is woensdag op de beurs in New York miljarden dollars meer waard geworden. Het biotechnologiebedrijf won bijna 40 procent aan beurswaarde na de bekendmaking van positieve resultaten van een onderzoek naar een alzheimer-medicijn dat het bedrijf met het Japanse Eisai heeft ontwikkeld. De graadmeters in New York sloten met duidelijke winsten. Techconcern Apple stond bij de zakkers. Verder gingen olieprijzen sterk omhoog.
anp
woensdag 28 september 2022 om 22:18
Afbeelding
beeld anp

Uit een groot internationaal onderzoek bleek volgens Biogen dat het middel lecanemab de achteruitgang bij patiënten met alzheimer significant vertraagt. Dankzij die resultaten ligt het in de lijn van de verwachtingen dat het medicijn binnen afzienbare tijd wordt goedgekeurd voor de verkoop. Branchegenoot Eli Lilly ging in het kielzog van Biogen bijna 7,5 procent omhoog. Ook dit bedrijf ontwikkelt een alzheimer-medicijn. Eerder vielen in Europa ook al winsten te noteren bij sectorgenoten.

Apple daalde 1,3 procent. Het technologieconcern ziet volgens persbureau Bloomberg af van eerdere plannen om de productie te verhogen van zijn nieuwste model iPhone. De vraag naar de smartphones is lager dan verwacht. Verder won Amazon 3,2 procent. Het techconcern is steeds meer actief op het gebied van wellness, beveiliging en de auto-industrie. Dat kwam naar voren tijdens de jaarlijkse presentatie van het bedrijf dat toch vooral bekendstaat als webwinkelgigant.

Lyft

Lyft kon ook op belangstelling rekenen. Het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app kondigde aan voorlopig geen nieuw personeel meer aan te nemen met het oog op de slechtere economische tijden. Het techbedrijf steeg 2,4 procent. Entertainmentconcern Walt Disney kondigde aan vier pretparken in Florida te sluiten vanwege orkaan Ian. Het aandeel steeg evenwel 3,7 procent. Streamingdienst Netflix won dik 9 procent na een adviesverhoging.

De Dow-Jonesindex sloot na een weifelende start met een duidelijke winst van 1,9 procent op 29.683,74 punten. De brede S&P 500 dikte krap 2 procent aan tot 3719,04 punten en techbeurs Nasdaq steeg 2,1 procent tot 11.051,64 punten.

Een vat Amerikaanse olie werd 4,4 procent duurder op 81,97 dollar. Brentolie steeg 3,3 procent in prijs tot 89,09 dollar per vat. De prijzen gingen omhoog door de escalatie in het energieconflict met Rusland en afnemende Amerikaanse voorraden. Dat zorgt mogelijk voor krapte in de nabije toekomst. De euro was 0,9585 dollar waard, tegen 0,9574 dollar bij het slot in Europa.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.