NRC: onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag Arib

Nieuws
Volgens NRC komt er een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Khadija Arib toen zij voorzitter van de Tweede Kamer was. Zij bekleedde die functie tussen 2016 en 2021 en maakt nu deel uit van de PvdA-fractie.
anp
woensdag 28 september 2022 om 22:17 aangepast 22:56
Afbeelding
beeld anp

Arib wordt volgens de krant in twee anonieme brieven beticht van "machtsmisbruik", "een schrikbewind" en een "onveilige werkomgeving". Na een advies van de landsadvocaat Pels Rijcken besloot het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (Presidium) tot een extern onderzoek.

NRC heeft het advies van de landsadvocaat ingezien. De "ambtelijke leiding" van de huidige organisatie van de Tweede Kamer bevestigt klachten die in een brief worden genoemd. En er zou sprake zijn geweest van een „breder, structureel probleem", citeert de krant het advies.

Advies

Een woordvoerster van het Presidium laat weten dat er een advies van de landsadvocaat ligt, maar wil verder niks kwijt. "Het Presidium betreurt het zeer dat het advies van de landsadvocaat naar buiten is gekomen, voordat met betrokkene is gesproken. Dit gesprek zal eerst plaatsvinden, voordat het Presidium van de Tweede Kamer met een nadere reactie komt."

Arib is een van de langstzittende Kamerleden. De nummer twee op de PvdA-kandidatenlijst bij de laatste verkiezingen maakt al meer dan twintig jaar deel uit van de volksvertegenwoordiging. Sinds juli is ze de voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis moet voorbereiden.

Onverwacht

Tegen de NRC zegt Arib zich niet te herkennen in de beschuldigingen. Ze reageert ook in in De Telegraaf. "Ik word voor de bus gegooid door Vera Bergkamp", zegt ze. „Ik wist van niets. Ze heeft mij vaak genoeg in de zaal zien zitten en heeft niks gezegd! Ze had ook contact kunnen opnemen." Arib zegt nog niet te weten of ze gaat meewerken aan het onderzoek.

De PvdA-fractie laat weten: "Dit komt voor ons onverwacht. Wij kennen Khadija als toegewijd Tweede Kamerlid en voorzitter van de Tweede Kamer. De Kamervoorzitter zal uitleg moeten geven."

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de omgangsvormen in de Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

Afbeelding

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma.

Afbeelding

Schiphol Group verkoopt resterende aandelen Aéroports des Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group gaat zijn resterende aandelen in het Franse Aéroports des Paris (ADP) verkopen. Het gaat om een belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog heeft in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Afbeelding

Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert.

Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.