Ook de VS werken aan extra sancties tegen Rusland

Nieuws
De Verenigde Staten werken samen met bondgenoten aan meer economische sancties tegen Rusland in verband met ‘schijnreferenda’ die Rusland in bezette regio’s van Oekraïne houdt. Dat blijkt uit opmerkingen van woensdag van het hoofd sanctiecoördinatie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
anp
woensdag 28 september 2022 om 19:25
Afbeelding
beeld anp

James O’Brien zei in een verklaring voor de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat dat Washington zich daarbij richt op de knelpunten in de Russische economie en de militaire toeleveringsketens. ‘Er zullen meer pakketten komen. We werken aan meer sancties’, zei O’Brien tegen de commissie. Volgens O’Brien wordt onder andere gekeken naar de financiële sector en hoogwaardige technologie, onder andere op het gebied van energie-exploitatie.

Rusland stond woensdag op het punt om een deel van Oekraïne te annexeren. Het maakte de stemresultaten bekend van de referenda waaruit zou blijken dat in vier gedeeltelijk bezette provincies steun was voor aansluiting bij Rusland. De referenda worden door Kiev en het Westen weggezet als illegale schijnreferenda, waarbij stemmers onder schot werden gehouden.

Prijsplafond

De door Rusland gesteunde autoriteiten beweren de referenda in vijf dagen te hebben gehouden op grondgebied dat ongeveer 15 procent van Oekraïne uitmaakt.

De Verenigde Staten hebben verschillende sancties opgelegd aan Moskou na de inval van Rusland in Oekraïne in februari, waarbij steden in puin zijn gelegd en duizenden doden en gewonden zijn gevallen. Washington en zijn G7-partners hebben gezegd dat ze een prijsplafond voor Russische olie zullen instellen, maar zijn terughoudend bij het rechtstreeks aanpakken van grote Russische energiebedrijven.

India

O’Brien waarschuwde dat het tijd is voor India, dat grote hoeveelheden Russische olie koopt, om zijn geopolitieke positie te herzien. Hij zei ook dat Washington met China zal blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat het land de Amerikaanse sancties en het effect ervan op China’s betrekkingen met Rusland begrijpt.

Eerder zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat Rusland met bijtende sancties moet worden getroffen. Op tafel liggen een plafond voor olieprijzen, verdere invoerbeperkingen van Russische producten en een nieuw EU-uitvoerverbod van goederen die Moskou militair zou kunnen gebruiken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.