ECB-bestuurder: weer grote rentestap nodig in oktober

Nieuws
De Europese Centrale Bank (ECB) zou tijdens de komende rentevergadering in oktober de rente in een klap met nog eens 75 basispunten (0,75 procentpunt) moeten verhogen waarna kleinere rentestappen daarna ook nog nodig zijn. Dat zei de Letse ECB-bestuurder Martins Kazaks.
anp
woensdag 28 september 2022 om 18:47
Afbeelding
beeld anp

‘In de huidige situatie kunnen we nog steeds grote stappen zetten, en de volgende stap moet nog steeds groot zijn omdat we nog ver verwijderd zijn van tarieven die in overeenstemming zijn met 2 procent inflatie’, zei Kazaks woensdag in een interview in Vilnius. ‘Ik ben voorstander van 75 basispunten. Laten we een grotere stap zetten en de tarieven sneller verhogen.’

De Letse beleidsmaker zei daar direct bij dat verhogingen met 75 basispunten vanaf nu niet de standaard is. Volgens hem is het waarschijnlijk dat, zodra de tarieven meer in overeenstemming zijn met de inflatiedoelstelling, toekomstige stappen ‘iets voorzichtiger zullen zijn’.

Rente

Zijn oproepen tot krachtig optreden zullen waarschijnlijk worden herhaald door andere functionarissen uit het Oostzeegebied. Zij komen donderdag bijeen voor een conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De inflatie in de regio bedraagt momenteel meer dan 20 procent.

De stijgende prijzen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis hebben de ECB-beleidsmakers ertoe aangezet de rente voor het eerst in meer dan tien jaar te verhogen. Dat gebeurde eerder deze maand met een historische 0,75 procentpunt. De stijging van de prijzen gaat gepaard met toenemende zorgen over een recessie.

Op de financiële markten wordt de kans dat de rentes in oktober met nog eens 75 basispunten wordt verhoogd op 40 procent geschat. Een dergelijke verhoging zou de depositorente verdubbelen tot 1,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2009.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

Afbeelding

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma.

Afbeelding

Schiphol Group verkoopt resterende aandelen Aéroports des Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group gaat zijn resterende aandelen in het Franse Aéroports des Paris (ADP) verkopen. Het gaat om een belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog heeft in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Afbeelding

Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert.

Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.