VVD en SP: energiebedrijven horen in Kamer over prijsverhoging

Nieuws
VVD en SP willen dat de leiding van energieleveranciers Eneco, Greenchoice en Essent volgende week naar de Tweede Kamer komen om tijdens een hoorzitting uitleg te geven over hun besluit om de tariefverhoging niet uit te stellen.
anp
woensdag 28 september 2022 om 18:46
Afbeelding
beeld anp

‘De energieleveranciers mogen zelf komen uitleggen in de Kamer waarom ze zich niet aan de regels houden’, aldus Silvio Erkens (VVD) hierover op Twitter. Volgens Renske Leijten (SP) is het ‘hoog tijd dat de energiebedrijven die hun tarieven onwettig verhogen naar de Kamer komen’.

De bedrijven hebben zich niet gehouden aan de wettelijke termijn van dertig dagen voor het informeren van hun klanten over aanstaande tariefwijzigingen. Ondanks kritiek hebben de bedrijven laten weten zaterdag hun tarief te verhogen. Zij menen dat zij de regels hebben gevolgd.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de energieleveranciers dinsdag per brief laten weten dat zij tariefverhogingen dertig dagen van tevoren moeten aankondigen, maar de bedrijven leggen dit dus naast zich neer. De ACM beraadt zich inmiddels op vervolgstappen als de ondernemingen hun plannen doorzetten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.