Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

Nieuws
De psychische en medische zorg voor asielzoekers in Nederland schiet tekort, stellen onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en artsenfederatie KNMG. Het gebrek aan voldoende goede opvangplekken en het gebruik van kortdurende noodopvang leiden tot ‘ernstige schadelijke effecten op het psychisch en lichamelijk welzijn’ van asielzoekers die momenteel asiel aanvragen in Nederland.
anp
dinsdag 27 september 2022 om 16:36
Afbeelding
beeld anp
anp

De organisaties schrijven dit in een brief aan de ministeries en Kamercommissies van Justitie en Volksgezondheid. Op noodopvangplekken is de medische zorg ‘zeer wisselend vormgegeven’, aldus de psychologen, psychiaters en artsen. Pas als een asielzoeker zich heeft ingeschreven kan de organisatie GezondheidsZorg Asielzoekers zorg gaan leveren, leggen ze uit. De wachttijd voor inschrijving kan volgens hen op dit moment oplopen tot weken en die worden ‘in zeer moeilijke omstandigheden’ doorgebracht.

Mensen die in Nederland aankomen hebben ‘veelal ernstige gebeurtenissen meegemaakt’, leggen de medici verder uit. Wanneer ze hier zijn ‘is de verwachting en hoop dat ze veilig en welkom zijn en toegang hebben tot zorg’. Dat wordt op dit moment onvoldoende waargemaakt. De lange wachttijden, het buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, wisselende noodopvangplekken en onzekerheid over de asielprocedure geven mensen nog meer stress.

Medische screening

De briefschrijvers, naast de NVvP en de KNMG ook het Nederlands Instituut van Psychologen en de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten, pleiten ervoor asielzoekers binnen 24 uur na aankomst een medische screening te geven. Ook vragen ze om voldoende vaste opvangplekken voor asielzoekers ‘met adequate toegang tot medische zorg’.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd trok begin augustus eenzelfde soort conclusie over de medische zorg aan asielzoekers in crisisopvanglocaties. De inspectie vroeg het kabinet toen ook al om ‘vaart te maken met het structureel regelen van goede opvang voor asielzoekers’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Signify en banenverlies Philips op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify en Philips. Verlichtingsbedrijf Signify wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal.

Afbeelding

Vakbond roept Duitse postmedewerkers op ook vrijdag te staken

Na een staking op donderdag dreigen werknemers van Deutsche Post in Duitsland ook vrijdag het werk neer te leggen. Daartoe heeft vakbond Ver.di opgeroepen omdat er nog steeds geen cao-akkoord is bereikt met het postbedrijf.

Afbeelding

Ondanks moeilijk slotkwartaal meer winst voor lampenmaker Signify

Lampenproducent Signify heeft vorig jaar de winst verhoogd. Dat lukte de voormalige verlichtingstak van Philips ondanks een moeilijk laatste kwartaal van het jaar. Toen had het bedrijf veel last van coronagerelateerde problemen in China, waarschuwde Signify eerder dit jaar al.

Afbeelding

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege..

Afbeelding

GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie.