Inspecteur 'overrompeld': NAM zat bij gesprek met minister Kamp

Nieuws
Bij het gesprek waarin het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) minister Henk Kamp in 2016 wilde bijpraten over het gaswinningsadvies, waren ook de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en moederbedrijven Shell en ExxonMobil aanwezig. Dat verklaart toenmalig inspecteur-generaal Harry van der Meijden tegenover de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt. Van der Meijden was door de aanwezigheid van de gasmaatschappijen "overrompeld", zegt hij.
anp
dinsdag 27 september 2022 om 16:15 aangepast 17:53
Afbeelding
beeld anp
anp

Het advies over de gaswinning uit het Groningenveld was nog niet openbaar. Het SodM wilde Kamp (Economische Zaken) en diens ambtenaren alvast inlichten, maar wist niet dat toenmalig NAM-directeur Gerald Schotman, Dick Benschop (Shell) en Joost van Roost (ExxonMobil) ook zouden aanschuiven. Het gesprek was "ongemakkelijk" en "onaangenaam", zegt Van der Meijden.

Het SodM adviseerde dat jaar om de gaswinning verder te verlagen. De NAM was daar toen volgens de oud-inspecteur "woedend" over. "Mij werd toegebeten door de directeur van de NAM na afloop: 'jij bent alleen tevreden als de productie nul is'," aldus Van der Meijden.

'Sluimerende oorlog'

Het voorval is slechts één voorbeeld uit het verhoor van Van der Meijden waaruit de invloed van de olie- en gasmaatschappijen blijkt op de besluitvorming over Groningen. Van der Meijden verklaarde al dat bij zijn sollicitatiegesprek ook een vertegenwoordiger van de branchevereniging voor olie- en gasbedrijven aanwezig was.

In het urenlange verhoor schetste Van der Meijden een "sluimerende oorlog" tussen de toezichthouder en het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken. Adviezen van het SodM werden soms anders samengevat in brieven van de minister aan de Tweede Kamer dan de toezichthouder ze had beschreven. Van der Meijden sprak in het verhoor van "irritante bijsturinkjes". "We moesten alert blijven" over wat Economische Zaken naar buiten bracht, zegt de voormalige inspecteur-generaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ondanks moeilijk slotkwartaal meer winst voor lampenmaker Signify

Lampenproducent Signify heeft vorig jaar de winst verhoogd. Dat lukte de voormalige verlichtingstak van Philips ondanks een moeilijk laatste kwartaal van het jaar. Toen had het bedrijf veel last van coronagerelateerde problemen in China, waarschuwde Signify eerder dit jaar al.

Afbeelding

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege..

Afbeelding

GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie.

Afbeelding

Klimaatactivist eist opheffing gebiedsverbod voor betoging A12

De klimaatactivist die vorige week werd aangehouden wegens opruiing, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel gaat.

Afbeelding

OM eist in hoger beroep in moordzaak advocaat Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie komt vrijdag in hoger beroep met de strafeisen tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. Het tweetal, Moreno B. en Giërmo B.

Afbeelding

Tellers speuren in de tuin naar mussen en andere vogels

Vele tienduizenden tellers speuren vrijdag, zaterdag of zondag hun tuin of balkon weer af naar tuinvogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. De mus voert al jaren de lijst aan als meest getelde vogel in de wintertuin, gevolgd door het koolmeesje.