Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

Nieuws
Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt niets voor een voorstel om wettelijk vast te leggen dat tenminste 2 procent van het bruto nationaal inkomen, de zogeheten de NAVO-norm, moet worden besteed aan Defensie. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.
anp
dinsdag 27 september 2022 om 16:09
Afbeelding
beeld anp
anp

De SGP stelt al langer voor om de NAVO-norm wettelijk vast te leggen. Coalitiepartijen VVD en CDA schaarden zich hier maandag achter. In 2024 en 2025 wordt die norm gehaald. "Het huidige initiatief moet ervoor zorgen dat de norm ook voor de verdere toekomst zeker is", aldus de drie partijen.

Maar Alexander Hammelburg (D66) is niet overtuigd. "Het blijft onduidelijk wat een wettelijk percentage toevoegt. Eerder al heeft een meerderheid van de Kamer uitgesproken Defensie structureel van voldoende geld te willen voorzien. Die afspraak staat. Voor D66 is het vooral belangrijk dat dit doel gehaald wordt en dat er blijvend voldoende geld is voor onze krijgsmacht."

'Niet langjarig vastleggen'

De PVV steunt het voorstel ook niet, laat Sietse Fritsma weten. "De PVV is voor een sterke Defensie, waar we ook voor willen betalen waar nodig. Maar een wettelijke verankering hoeft voor ons niet. Ieder jaar moet gewoon worden bezien wat nodig is, wat de prioriteiten zijn en welke uitgaven daar bij horen."

Jasper van Dijk (SP) spreekt van een "arbitraire norm". Kati Piri (PvdA) wil het ook niet verankeren in de wet, zegt ze. Wel is ze voor "stabiele financiering" van Defensie. Ook GroenLinks kan zich niet vinden in het voorstel van VVD, CDA en SGP. "Wij willen het niet langjarig vastleggen", laat Laura Bromet weten.

"Het is geen goed plan", verklaart Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). "Er is ook geen norm voor ontwikkelingssamenwerking of klimaat." Dat laatste argument speelt ook mee bij de afwijzing van Tunahan Kuzu (Denk). Hij wil zich ook niet vastpinnen op een bepaald percentage. Soms kan 1 procent genoeg zijn en soms moet het 5 procent zijn, zegt hij.

Prinsjesdag

Het kabinet gaf eerder aan het percentage niet in de wet te willen. Premier Mark Rutte zei vorige week nog bij het debat over de Prinsjesdagplannen: "Ik denk dat een wettelijke verankering van die 2 procent niet noodzakelijk is. Ik denk dat dat ook weer allerlei andere vraagstukken met zich meebrengt."

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten streven 2 procent aan de krijgsmacht uit te geven in 2024. De afgelopen jaren is het budget van Defensie flink gegroeid. Na de inval van Rusland in Oekraïne kwam er nog 2 miljard euro bij. Structureel krijgt het ministerie er daardoor 5 miljard bij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.

Afbeelding

Grand Prix Zandvoort ontving miljoenen aan coronasubsidie

De Grand Prix van Zandvoort kreeg de afgelopen jaren voor bijna 1,8 miljoen euro aan coronasubsidie. Dat bevestigen cijfers op de website van de Europese Commissie na berichtgeving van RTL Nieuws.

Afbeelding

ASML en Philips onderaan in AEX, Signify aan kop na cijfers

ASML en Philips behoorden vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een kleine winst liet zien onder aanvoering van Signify. Chipmachinemaker ASML had last van tegenvallende resultaten van zijn grote Amerikaanse klant Intel.

Afbeelding

Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.

Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.