AkzoNobel zakt op hoger Damrak na waarschuwing over winst

Nieuws
AkzoNobel is dinsdag op de aandelenbeurs in Amsterdam minder waard geworden. De verfproducent achter merken als Flexa en Sikkens verwacht in het derde kwartaal een veel lagere winst te boeken dan een jaar eerder. De AEX index steeg net als veel andere Europese graadmeters.
anp
dinsdag 27 september 2022 om 09:42
Afbeelding
beeld anp

AkzoNobel waarschuwde voor het openen van de beurzen dat economische onzekerheden zwaar op de winst drukken. Distributeurs en winkelketens die verf van het Nederlandse bedrijf verkopen, zijn daardoor vooral bezig met het opmaken van hun voorraden voordat ze nieuwe blikken van merken als Flexa of Sikkens inslaan. Het bedrijf stond onderaan in de AEX met een verlies van 1,7 procent.

De AEX-index stond na enkele minuten handelen 0,8 procent hoger op 645,44 punten. Sterkste stijger was chiptoeleverancier Besi met een winst van 1,7 procent.

MidKap

De MidKap noteerde 0,7 procent hoger op 859,58 punten. Metalenhandelaar AMG was de grootste winnaar met een plus van 2 procent, kunstmestfabrikant OCI daalde 0,9 procent en stond onderaan.

Ebusco wist de aandacht op zich gericht na het binnenhalen van een nieuwe order in Zweden. De Brabantse fabrikant van elektrische bussen gaat 47 bussen leveren voor gebruik in het openbaar vervoer in het land. Het aandeel won 3,7 procent. Waterzuiveringsbedrijf NX Filtration steeg 4,2 procent nadat analisten van KBC Securities het aandeel begonnen te volgen met een buy-advies.

Licht optimistisch

De algehele stemming in Europa was licht optimistisch. De aandelenbeurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. Londen won 0,4 procent. Het Britse pond veerde wat op en stond dinsdagochtend bijna 5 procent hoger dan het historische dieptepunt van maandag.

De val van de Britse munt begon nadat de begrotingsplannen van de nieuwe regering bekend werden, waarbij fikse belastingverlagingen gepaard gaan met miljardenuitgaven. Maandag kwamen geluiden naar buiten dat de Bank of England ingrepen overweegt.

De euro was 0,9645 dollar waard, tegenover 0,9620 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 77,79 dollar. Brentolie klom 1,3 procent tot 85,20 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.