Australische regering richt anti-corruptiewaakhond op

Nieuws
De Australische regering heeft dinsdag plannen geïntroduceerd om een nationale anti-corruptiewaakhond op te richten. In het land is al jaren debat over de noodzaak voor het oprichten van een onafhankelijke commissie die onderzoek doet naar politici.
anp
dinsdag 27 september 2022 om 06:58
Afbeelding
beeld anp

In een verklaring zeggen de Australische premier Anthony Albanese en procureur-generaal Mark Dreyfus ‘het vertrouwen in en de integriteit van de politiek te willen herstellen’ door middel van de waakhond. Over een periode van vier jaar moet hiervoor een bedrag van 262 miljoen Australische dollar (omgerekend ruim 176 miljoen euro) worden vrijgemaakt. Naar verwachting wordt woensdag een wetsvoorstel in het Australische parlement geïntroduceerd.

De commissie krijgt als taak onderzoek te doen naar systematische corruptie door ministers van de landelijke regering, parlementariërs, politiek personeel en medewerkers en aannemers van overheidsinstanties. De commissieleden mogen ook met terugwerkende kracht onderzoek doen. Als ze corruptie of andere strafbare feiten constateren, kunnen ze hun bevindingen doorverwijzen naar de politie of openbaar aanklagers.

Reputatieschade

Verschillende onderzoeken door een regionale waakhond van New South Wales leidden het afgelopen decennium tot het aftreden van twee hooggeplaatste politici uit de deelstaat. De voormalige Australische premier Scott Morrison verzette zich tegen de oprichting van een landelijke commissie, omdat hij kritisch was op de hoorzittingen die als onderdeel van deze onderzoeken plaatsvonden en de reputatieschade die hierdoor werd aangericht, ook in gevallen waarbij uiteindelijk geen sprake bleek te zijn van corruptie.

In de verklaring stelt de Australische regering dat de landelijke waakhond alleen onder ‘uitzonderlijke omstandigheden’ openbare hoorzittingen mag houden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.