Aantal schademeldingen na aardbevingen Groningen loopt op tot 136

Nieuws
Het aantal schademeldingen dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft ontvangen na de aardbevingen bij Uithuizermeeden en Uithuizen, is opgelopen tot 136. Zaterdagavond stond de teller nog op 52. De dorpen in het noorden van Groningen werden zaterdagmiddag opgeschrikt door bevingen met een kracht van respectievelijk 2.7 en 1.7.
anp
zondag 25 september 2022 om 20:27
Afbeelding
beeld anp

Vijftig meldingen kwamen uit het zogeheten effectgebied, het gebied rond de epicentra van de bevingen. Het IMG ontving 86 meldingen uit de wijdere omtrek. Onder meer uit de plaatsen Groningen, Hoogezand en Zuidhorn kwamen berichten over schade.

Binnen het effectgebied liggen behalve Uithuizermeeden en Uithuizen ook plaatsen als Loppersum, Middelstum en Roodeschool. Uit Uithuizen kwam zondag één melding, waarbij mogelijk sprake is van een acuut onveilige situatie, aldus het IMG. Op dat adres zal een inspectie worden uitgevoerd. Zaterdag waren er uit de buurt van Uithuizen twee soortgelijke meldingen binnengekomen. Na inspectie bleek het daar niet nodig om veiligheidsmaatregelen te nemen.

Volgens het instituut hebben 27 schademelders gekozen voor de vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. De overigen hebben gekozen voor een zogeheten maatwerkprocedure. In dat geval komt er een deskundige langs om de oorzaak en omvang van de schade te onderzoeken. Ook is het mogelijk om in plaats van een vergoeding de schade te laten herstellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.