Ministers overwegen stappen tegen FVD-Kamerlid om nazitweet

Nieuws
De ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) beraden zich op stappen tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen omdat die op Twitter een gefotoshopte afbeelding van hen heeft geplaatst met een nazivlag. Zij noemen dat "stuitend" en "een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici".
anp
zondag 25 september 2022 om 19:29 aangepast 20:03
Afbeelding
beeld anp

Kuipers en Van Gennip zetten afgelopen week zelf een foto online waarop zij een vlag hijsen met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties op het gebouw dat hun ministeries delen. In zijn tweet zette Van Houwelingen daarnaast een foto waarin dat doek is vervangen door een nazivlag. "De façade en de werkelijkheid", was de begeleidende tekst.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemt de tweet "wanstaltig" en kondigt een klacht aan wegens het schenden van de gedragsregels van de Tweede Kamer. Hij wijst erop dat in het reglement van het parlement staat dat een lid niets mag doen dat het gezag of de waardigheid van de Tweede Kamer ernstig schaadt. "Deze actie doet dat precies wel".

Gevaar veiligheid

Paternotte vindt dat Van Houwelingen hiermee de veiligheid van beide ministers in gevaar brengt. Het gebruik van een nazivlag, "nota bene net nu het Joods Nieuwjaar wordt gevierd", noemt hij "niets minder dan een grove belediging van de diepe pijn van de nabestaanden van de Holocaust".

De actie van Van Houwelingen mag niet ongestraft blijven, vindt Paternotte. Daarom dient hij een klacht in bij het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer. "We moeten een grens blijven trekken, keer op keer."

FVD-leider Thierry Baudet wekte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen al woede door te suggereren dat de universiteit waar minister Sigrid Kaag (Financiën) studeerde een spionnenopleiding is. Het voltallige kabinet verliet daarop de zaal. Toen Baudet weigerde zijn woorden terug te nemen, ontnam Kamervoorzitter Vera Bergkamp hem het woord.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.

Afbeelding

Biden wil alleen met Poetin praten als die oorlog wil beëindigen

Een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin is pas aan de orde als blijkt dat hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen, zegt zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden.