Taghi brengt brieven aan Mohammed B. naar buiten

Nieuws
Ridouan Taghi heeft via zijn advocaat brieven naar buiten gebracht die hij stuurde aan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Het gaat volgens de vermeende topcrimineel om "een vijftal brieven" die hij aan B. zou hebben geschreven vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
anp
zondag 25 september 2022 om 15:02 aangepast 19:17
Afbeelding
beeld anp

Taghi zegt daarmee te willen reageren op berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de krant zijn er signalen dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de 'Mocro-maffia', en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant. Justitieminister Dilan Yesilgöz zei dat ze de berichten over de vermeende dreiging kon "bevestigen noch ontkennen".

"Inmiddels wordt het beeld geschetst van een levensgevaarlijke cocktail", stelt Taghi in een verklaring bij de brieven. "Namelijk dat van een moslimextremist die communiceert met een kopstuk van de ‘zogenaamde’ Mocro-maffia. Over de motieven van Justitie om via de Telegraaf dit fictieve beeld van dreiging te schetsen kan ik alleen maar gissen."

Overplaatsing

De 44-jarige Taghi zegt dat hij B. nooit persoonlijk heeft ontmoet. De twee zaten samen gedetineerd in de EBI, tot de overplaatsing van B. vorig jaar. Volgens Taghi zaten de twee "volledig van elkaar gescheiden" en verzorgde B. anderhalf jaar lang zijn ontbijt en avondeten. "De maaltijden werden iedere dag in de keuken bereid en door een bewaarder naar mijn cel gebracht. Er is op geen enkele wijze sprake geweest van vrijelijke onderlinge communicatie of ontmoetingen."

Taghi schreef brieven aan B. nadat die werd overgeplaatst, zegt hij, met "als hoofdonderwerp onze gedeelde interesse in de islam". De verzen die daarin opgevoerd worden, zijn volgens de vermeende topcrimineel "letterlijk geciteerd uit boeken". Ook zegt Taghi dat de boeken die hij mag lezen als gedetineerde "stuk voor stuk gescreend" zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Er is dus geen sprake van het uitwisselen van fundamentalistische teksten."

Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Marengo. Zijn advocaat Inez Weski noemde het bericht over een vermeende aanslag "valse, ongefundeerde informatie". Zelf zegt Taghi een ieder uit te nodigen de brieven te lezen om "de mogelijk versluierde boodschappen over een aanslag of enig ander crimineel handelen te ontrafelen". Advocaat Weski heeft de brieven en Taghi's verklaring op de website van haar kantoor gepubliceerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migranten vluchten na noodlanding uit vliegtuig in Barcelona

Na een noodlanding op de luchthaven van Barcelona zijn 28 migranten uit het vliegtuig ontsnapt. Het verkeersvliegtuig met 228 passagiers aan boord maakte een vlucht van Casablanca naar Istanbul.

Afbeelding

Taliban voeren eerste publieke executie uit sinds machtsovername

In Afghanistan is woensdag een man die was veroordeeld voor moord ter dood gebracht. Het was de eerste publieke executie sinds de Taliban vorig jaar de macht overnamen in het land.

Afbeelding

VVD en SP: verplichte les sociale advocatuur voor advocaat in spe

VVD en SP willen dat in de opleiding voor advocaten nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de sociale advocatuur. In de beroepsopleiding moet dit een verplicht vak worden en voor dat vak moeten advocaat-stagiairs verplicht twee weken meelopen met een sociaal advocaat, stellen..

Afbeelding

NVWA doet onderzoek naar mishandelde varkens na beelden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar mishandeling van varkens tijdens transport naar aanleiding van undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood. Dat bevestigt een woordvoerder van NVWA na een bericht van RTL Nieuws.

Afbeelding

OM verdenkt leerkracht Heusden nu ook van seks met minderjarige

In de zedenzaak tegen een 44-jarige leerkracht uit het Brabantse Heusden heeft het Openbaar Ministerie de aanklacht uitgebreid. Woensdag maakte het OM bekend dat hij seks heeft gehad met een minderjarig meisje buiten de regio met wie hij al langer contact had.

Afbeelding

Van der Burg blijft ondanks uitspraak bij beperkingen nareizigers

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet die eind augustus heeft besloten.