Open dag azc’s trekt 12.000 bezoekers

Nieuws
Ongeveer 12.000 mensen hebben zaterdag een van de ruim zestig opvanglocaties voor asielzoekers bezocht. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) spreekt van ‘een heel mooi aantal’ dat is afgekomen op de jaarlijkse Open azc-dag. ‘Zeker omdat het weer niet echt meezat. Heel veel regen is niet bepaald een lokkertje.’
anp
zaterdag 24 september 2022 om 19:06
Afbeelding
beeld anp

De bezoekers kregen rondleidingen, informatiemarkten, proeverijen, workshops, optredens en andere activiteiten voorgeschoteld. ‘Iedere locatie had een eigen programma opgesteld. Bezoekers kregen een inkijkje in hoe het leven en werken in de opvang eruit ziet. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord’, aldus de voorlichtster.

De open dag wordt al jarenlang georganiseerd tijdens Nationale Burendag door het COA, Vluchtelingenwerk Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Volgens het COA is besloten om de Open azc-dag te laten doorgaan ondanks dat de asielopvang gezien de capaciteitsproblemen die er zijn, de afgelopen maanden regelmatig negatief in het nieuws is gekomen. ‘Zo krijgen asielzoekers een gezicht.’

In Winterswijk draaide een dj Arabische en Noord-Afrikaanse hits, in Den Helder was er een taalcafé en volleybaltoernooi en in Grave trad het Iraanse dj-duo Vessbroz op. Het azc in de gemeente Gilze en Rijen kreeg bezoek van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rechter: Brazilië dreigt Amazone aan drugshandelaren te verliezen

Brazilië loopt het risico de controle over zijn uitgestrekte Amazone te verliezen aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars, waarschuwt een rechter van het hooggerechtshof woensdag.

Afbeelding

President Peru aangehouden vanwege ‘rebellie’

De president van Peru, Pedro Castillo, is aangehouden en door justitie beschuldigd van ‘rebellie.’ Castillo’s plaatsvervangster Dina Boluarte is inmiddels beëdigd als opvolger.

Afbeelding

Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.