Kremlin: annexatie delen Oekraïne kan heel snel na referendum

Nieuws
Volgens het Kremlin kan een positieve uitslag van de referenda in de bezette delen van Oekraïne snel leiden tot de annexatie van die gebieden. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei vrijdag dat de procedures snel kunnen verlopen. Aanvallen op die delen van Oekraïne zouden dan aanvallen op de Russische Federatie worden.
anp
vrijdag 23 september 2022 om 14:38
Afbeelding
beeld anp

In het zuiden en oosten van Oekraïne kunnen de inwoners van provincies die gedeeltelijk onder Russische controle zijn gekomen zich tot dinsdag in referenda uitspreken of ze wel of niet tot de Russische federatie willen behoren. De Russische regering gaat hierbij naar eigen zeggen uit ‘van het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren’ en rekent op een ‘ja’ van de kiezers die worden bereikt. Westerse waarnemers spreken van schijnreferenda waarvan de uitslag al vaststaat.

De strijd om de eerder economisch en cultureel op Rusland gerichte zuidoostelijke gebieden brandde in 2014 los toen een pro-Russische gekozen president in Kiev werd afgezet door de pro-westerse oppositie met steun van onder meer Washington en Brussel. In het zuidoosten van Oekraïne brak een opstand uit en Moskou reageerde boos met de inname van het Oekraïense schiereiland de Krim. Dat werd snel en ook na een referendum geannexeerd. Maar op de Krim was een grote meerderheid etnisch Russisch, Russischsprekend en voorstander van terugkeer bij Rusland.

De referenda die Rusland nu in Oekraïne heeft georganiseerd, zijn in veel minder evident pro-Russische landsdelen, waar bovendien Oekraïners zijn gevlucht of waar door de strijd een stembusgang onmogelijk is. De chaotische referenda zijn ook uitsluitend in delen van provincies die militair bezet zijn. In de rest van de vier provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson wordt niemand de vraag gesteld of ze graag bij Rusland willen horen.

De referenda en de voorgenomen annexatie zijn volgens het Kremlin een gevolg van het feit dat de regering van president Volodimir Zelenski van Oekraïne de vredesgesprekken tussen beide oorlogvoerende landen heeft afgekapt. Er is volgens Peskov nu ook geen basis voor hervatting van die contacten. Volgens president Vladimir Poetin heeft Kiev besloten de strijd uitsluitend op het slagveld te beslechten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.

Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.