Eerste Belgische kernreactor definitief afgekoppeld

Nieuws
Na precies veertig jaar dienst wordt de Belgische kernreactor Doel 3 definitief stopgezet en begint een jarenlang proces van ontmanteling. Het is de eerste Belgische kernreactor waar in het kader van de kernuitstap de stekker uit wordt getrokken.
anp
vrijdag 23 september 2022 om 14:13
Afbeelding
beeld anp

Rond 21.00 uur vrijdagavond wordt de reactor van het stroomnet afgekoppeld. Dat gebeurt na een lange voorbereiding, ingezet nadat in 2003 was besloten het gebruik van kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie af te bouwen. België telt in totaal zeven kernreactoren. Vanwege de onzekerheid over stroomleveranties door de Russische invasie van Oekraïne heeft de Belgische regering inmiddels aangekondigd dat de sluiting van de twee jongste met tien jaar wordt uitgesteld. Maar voor Doel 3 kan de klok niet meer terug. De ontmanteling gaat naar verwachting een miljard euro kosten.

Doel 3 werd in bedrijf genomen in 1982 en maakt deel uit van een kerncentralepark met vier reactoren aan de linkeroever van de Schelde. Ze liggen vlak bij het dorpje Doel en hemelsbreed nog geen 5 kilometer van de grens met Nederland. Volgens een onderzoek van het tijdschrift Nature ligt Doel in het dichtstbevolkte gebied van Europa. De andere drie centrales liggen in Tihange in de provincie Luik.

In 2012 werden waterstofvlokken in de stalen wanden van de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 ontdekt. In de volksmond werden ze daarna omgedoopt tot ‘scheurtjescentrales’. Het duurde tot 2015 voordat de nucleaire waakhond FANC uitbater Engie toestemming gaf om ze weer op te starten. Voor de ontmanteling van alle zeven reactoren heeft Engie in totaal 6,3 miljard euro opzijgelegd.

De ontmanteling van Doel 3 gaat minstens achttien jaar duren. Eerst wordt de reactor opengemaakt en worden de 157 splijtstofstaven eruit gehaald en overgebracht naar een soort bunker om circa vijf jaar onder water af te koelen. Daarna wordt de splijtstof in speciale containers opgeslagen. Intussen begint ook de ontsmetting van het reactorgebouw, het in stukken zagen van onderdelen en ten slotte de sloop van het gebouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.

Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.