Goudprijs zakt naar laagste niveau in 2 jaar na renteverhogingen

Nieuws
De goudprijs is vrijdag gezakt tot het laagste niveau in meer dan twee jaar. De waardedaling van het edelmetaal, die al twee weken duurt, volgt op de reeks van renteverhogingen door centrale banken wereldwijd om de inflatie af te koelen.
anp
vrijdag 23 september 2022 om 14:07
Afbeelding
beeld anp

De prijs van een troy ounce (31,1 gram) goud daalde met 1,8 procent naar 1651 dollar. Hogere rentes en een sterkere dollar, die verder in waarde steeg na het besluit van de Amerikaanse centrale bank eerder deze week om de rente opnieuw te verhogen, maken beleggingen in goud minder aantrekkelijk. Ook andere edelmetalen als zilver, platina en palladium daalden in prijs.

De goudprijs schoot eerder dit jaar nog omhoog door de oorlog in Oekraïne en de onrust op de financiële markten. In onzekere tijden proberen beleggers hun geld vaak in veilig geachte beleggingen te stoppen. Goud wordt dan gezien als een goede manier om waarde op te slaan.

Recordniveau

De goudprijs leek in maart, kort na de Russische invasie van Oekraïne, nog af te koersen op het recordniveau van meer dan 2000 dollar. Dat niveau werd bereikt in augustus 2020, toen beleggers ongerust waren over de impact van de coronapandemie.

Hoewel de hogere rentes en de sterkere dollar de goudprijs momenteel onder druk zetten, verwachten handelaren dat de stemming ook zo weer om kan slaan. De vrees voor een economische recessie en een dreigende escalatie van de oorlog in Oekraïne worden daarbij gezien als mogelijke aanjagers van de goudprijs.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.

Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.