Boeren: protest bij minister niet om angst aan te jagen

Nieuws
Het bezoek van boeren aan de woning van minister Van der Wal eind juni was niet bedoeld om haar angst aan te jagen. Dat zeggen verdachten die vrijdag voor het uit de hand gelopen boerenprotest terechtstaan in de rechtbank in Zutphen.
anp
vrijdag 23 september 2022 om 14:01
Afbeelding
beeld anp

Elf deelnemers aan de protestactie op 28 juni bij de woning van de minister van Natuur en Stikstof staan terecht voor onder meer openlijke geweldpleging. Inmiddels is tegen acht van hen een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. ‘Je moet zo iemand niet privé opzoeken’, erkende de 20-jarige Jordi P. uit Eibergen. ‘We hadden niet de bedoeling om angst aan te jagen. We wilden ons gewoon laten horen’, meende de 27-jarige Thomas R.

Alle boeren zeiden tegen de politierechter dat vooraf niet bekend was dat de stoet van mogelijk tachtig trekkers naar het huis van de minister in Hierden zou gaan. Via een WhatsApp-groep werd opgeroepen om elkaar die avond om 19.30 uur bij een begraafplaats in Bathmen te treffen. Daar zette een stoet van uiteindelijk circa 150 boeren zich in beweging om tegen 22.30 uur in de straat van de minister te arriveren, bleek op de rechtszitting. De politie kon de stoet niet tegenhouden waarna drie trekkers langs de blokkade reden en mest dumpten bij haar woning.

Uitspraak

De verdachten uit onder meer Holten, Nieuw-Heeten, Bathmen en Eibergen hadden het gevoel dat hen nu wordt verweten wat een groep van 150 man gedaan heeft. De actie die avond was spontaan, maar volgens de officier van justitie ontstond een ongecontroleerde en onveilige situatie. ‘Je zoekt een ambtsdrager niet op deze manier op’, zei ze.

De politierechter doet vrijdagmiddag na afloop van de laatste zitting uitspraak in alle zaken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.

Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.