AD mag vanaf oktober weer bij zittingen proces Marengo zijn

Nieuws
Het AD mag toch weer aanwezig zijn bij het Marengoproces. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag gemeld. Verslaggevers van de krant werden eerder voor de rest van het jaar uitgesloten van het bijwonen van zittingen, omdat het AD eind juni per ongeluk korte tijd livebeelden van de zaak uitzond op zijn website. De straf is nu beperkt tot eind september, na een gesprek tussen AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma en het gerechtsbestuur. Ook vertegenwoordigers van de rechtbankverslaggevers, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) waren daarbij.
anp
vrijdag 23 september 2022 om 13:30
Afbeelding
beeld anp

Het tonen van de beelden op de site gebeurde door een interne fout, aldus het AD en werd onmiddellijk hersteld bij constatering. Het gerechtsbestuur stelt vrijdag dat ‘de ernst van de overtreding overeind blijft, ook al is er geen sprake van opzet of kwade trouw, en blijft erbij dat niet had kunnen volstaan met een waarschuwing’. Dat de straf nu verkort wordt heeft ermee te maken dat de maatregel ervoor heeft gezorgd dat iedereen zich extra bewust is ‘van het feit dat veiligheid van rechtszaken met een hoog risico een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle betrokkenen’.

Het online uitzenden van de beelden noemde de voorzitter van de rechtbank toentertijd ‘volstrekt in strijd met de gemaakte afspraken’. Camera’s zijn toegestaan in de rechtbank, maar het gebruik van beelden is gebonden aan strikte regels, onder meer over privacy. In de beelden die het AD uitzond werden alle verdachten met naam en toenaam genoemd.

Sanctie

Het AD accepteerde de sanctie, maar zei wel de straf te zwaar te vinden. Ook het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vond dat. De NVJ vond het alarmerend dat de rechtbank een medium zo’n zware sanctie oplegde voor een menselijke fout. Een voorbeeld stellen voor andere media, vond het genootschap niet nodig. Media kennen hun verantwoordelijkheid en hebben met dit incident niets te maken, zo luidde eerder het commentaar.

Het liquidatieproces Marengo draait onder meer om een reeks criminele afrekeningen. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het proces.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.

Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.