Leger en geheime dienst Iran waarschuwen betogers

Nieuws
Het Iraanse leger heeft demonstranten die sinds een week de straat op gaan krachtig gewaarschuwd de veiligheid van het land niet in gevaar te brengen. "We zullen niet toestaan ​​dat de vijand misbruik maakt van de situatie." De geheime dienst waarschuwde ook voor deelname aan "illegale bijeenkomsten".
anp
vrijdag 23 september 2022 om 13:12
Afbeelding
beeld anp

Een dag eerder hadden de veiligheidstroepen al de opdracht gekregen de landelijke protesten neer te slaan. De demonstraties volgen op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die vorige week overleed nadat ze was gearresteerd door de zedenpolitie voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften.

De politie ontkent geweld te hebben gebruikt. Sindsdien demonstreren duizenden mensen in tal van steden tegen de repressieve koers van het regime. Volgens activisten zijn er inmiddels 36 burgers omgekomen door politiegeweld. Vrijdag werd bekend dat een prominente activist en journalist is gearresteerd. Deze Majid Tavakoli speelde een sleutelrol bij het aan de kaak stellen van de zaak van Amini. Ook andere journalisten zijn opgepakt.

In meerdere steden organiseerde de overheid vrijdag tegendemonstraties. Betogers riepen op relschoppers en mensen die de Koran niet naleven te executeren. Demonstranten scandeerden leuzen als ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’ en spraken zich uit tegen het verbranden van hoofddoeken, zoals eerder deze week gebeurde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.

Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.