Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond

Nieuws
Met het instellen van een prijsplafond voor energie zouden huishoudens met een warmtepomp duurder uit zijn dan consumenten met een cv-ketel. Dat vermoedt vergelijkingssite Slimster, die becijferde dat de jaarrekening tot wel 900 euro hoger zou kunnen uitvallen. De bevindingen van Slimster staan niet op zichzelf. Energiebedrijf Zonneplan en de Consumentenbond kwamen met soortgelijke conclusies.
anp
donderdag 22 september 2022 om 11:59
Afbeelding
beeld anp
anp

Slimster berekende de energiekosten voor gemiddelde huishoudens met een cv-ketel of warmtepomp. Daarbij werden de gemiddelde tarieven gebruikt die de drie grootste energieleveranciers hanteren in hun modelcontracten. Volgens Slimster blijkt daaruit dat huishoudens met een hybride warmtepomp er door een energieplafond ongeveer 31 procent op vooruitgaan. De energierekening van mensen met een elektrische warmtepomp gaat met zo’n 10 procent omlaag.

Daarnaast meldt de vergelijkingssite dat huishoudens met een cv-ketel er door een energieplafond het meest op vooruitgaan. Hun energierekening wordt ‘ruimschoots gehalveerd’. Slimster denkt dan ook dat Nederlanders ‘de aanschaf van een warmtepomp voorlopig zullen uitstellen’.

Gasprijs

Als reden voor de verschillen noemt Slimster dat het plafond voor de gasprijs lager ligt dan dat van de stroomprijs. Zo lag de prijs voor een kuub gas voorheen vier keer hoger dan de prijs voor een kilowattuur stroom. Nu is de gasprijs nog maar twee keer zo hoog als de prijs van stroom.

Zonneplan denkt dan ook dat de invoering van een prijsplafond de energietransitie afremt. ‘Met de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp ben je bijvoorbeeld in één klap van je totale gasverbruik af. Alleen zal je stroomverbruik ook minimaal verdubbelen’, legt een woordvoerder uit. En met een energieplafond zoals dat nu op tafel ligt ‘betaal je voor die extra stroom de hoofdprijs’.

Eerder uitte de Consumentenbond al kritiek op de uitwerking van het energieplafond. Dat zou namelijk niets doen voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet en mensen die hun huis verwarmen met elektriciteit. Ook zet de belangenbehartiger voor consumenten vraagtekens bij de grenzen van het plafond. Die zou huishoudens onvoldoende stimuleren om van het gas af te gaan, iets waar het kabinetsbeleid altijd op aanstuurde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..