Oppositie aan coalitie: stem tegenvoorstellen niet steeds weg

Nieuws
De oppositie heeft de coalitie opgeroepen niet vanzelfsprekend al hun amendementen van tafel te vegen. Diverse oppositiepartijen hebben het afgelopen jaar bijna honderd wijzigingsvoorstellen ingediend, die vrijwel allemaal door de tegenstemmen van de vier coalitiepartijen sneuvelden. Veel van die voorstellen gingen over koopkrachtverbeteringen. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet een koopkrachtpakket van een krappe 18 miljard euro.
anp
woensdag 21 september 2022 om 13:49
Afbeelding
beeld anp
anp

Nederlanders hadden veel eerder geholpen kunnen worden als er eerder en serieuzer naar de voorstellen van de oppositie was gekeken, luidt de breed gedeelde kritiek vanuit de oppositie. ‘Constant en massaal zijn amendementen van 73 Kamerleden van de oppositie afgewezen’, zei eenpitter Pieter Omtzigt in het Kamerdebat over de begrotingsplannen voor 2023 van het kabinet. ‘Er wordt niet serieus geluisterd naar tegenvoorstellen.’ Hij verwoordde daarmee de kritiek van een groot deel van de oppositie.

Ook onder meer de SP, de Partij voor de Dieren en BIJ1 noemden concrete voorstellen die zij hadden ingediend en door het kabinet niet zijn overgenomen.

Demissionair

Het wegstemmen van amendementen van de oppositie gebeurde toen het kabinet demissionair was, en er dus niet eens ‘officieel’ een coalitie was, bracht Omtzigt in herinnering. Sinds begin dit jaar Rutte IV is aangetreden, zijn VVD, D66, CDA en ChristenUnie volgens Omtzigt op dezelfde voet doorgegaan. Hij hoopt dat de coalitie dit jaar serieus kijkt naar amendementen van de oppositie, en de coalitie niet weer alle tegenvoorstellen afwijst.

Het is niet de eerste keer dat oppositiepartijen de houding van de coalitie aan de kaak stellen. De vier coalitiepartijen steunen grosso modo alle voorstellen van het kabinet, en tussen kabinet en coalitie worden in de achterkamertjes vergaande voorstellen gemaakt, zoals nu ook het pakket van bijna 18 miljard euro aan koopkrachtmaatregelen. Die voorstellen werden na intensief overleg tussen de top van het kabinet en de coalitiepartijen eind augustus beklonken en op Prinsjesdag gepresenteerd.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans deelde de kritiek niet. ‘We bekijken alle voorstellen serieus en wegen die serieus af.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. 'De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schend..

Afbeelding

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee,..

Afbeelding

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen 'zinloze' verplaatsingen van kinderen in de asielopvang.

Afbeelding

UWV biedt werkgevers oplossingen voor 'zeer krappe' arbeidsmarkt

Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar 'zeer krap'. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel.

Afbeelding

Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel.

Afbeelding

Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden.