Honderden extra evacuaties in Frankrijk door bosbrand

Nieuws
Circa vijfhonderd mensen extra worden woensdag geëvacueerd uit het gebied in ten westen van Bordeaux, waar sinds maandag een bosbrand woedt, melden plaatselijke autoriteiten. Eerder moesten al ruim achthonderd bewoners van het departement Gironde hun huis verlaten.
anp
woensdag 14 september 2022 om 14:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Duizend brandweerlieden bestrijden het vuur, met behulp van in totaal elf blushelikopters- en vliegtuigen. Zeven brandweerlieden zijn lichtgewond geraakt. Het vuur heeft inmiddels ruim 3600 hectare in de as gelegd. De weersvoorspellingen zijn ongunstig: het blijft droog en heet, met wind die het vuur kan aanwakkeren.

Het departement heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand, die maandagmiddag uitbrak bij de plaats Saumos.

Afgelopen zomer werd Frankrijk al geteisterd door meerdere grote bosbranden. Bijna 65.000 hectare ging in vlammen op, waarvan bijna 30.000 in het departement Gironde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

Afbeelding

Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

Afbeelding

Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland.