Bosbrand jaagt duizenden Californiërs huis uit

Nieuws
Een bosbrand die zich razendsnel verspreidt in het noorden van Californië heeft duizenden inwoners hun huis uitgejaagd. Een aantal liep verwondingen op. Volgens Amerikaanse media was zaterdag al meer dan 1600 hectare in de as gelegd. Ook zijn ongeveer honderd woningen en gebouwen in vlammen opgegaan.
anp
zaterdag 3 september 2022 om 22:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Het vuur begon vrijdag in of bij een houtzagerij in het dorpje Weed, ruim 350 kilometer ten noorden van Sacramento. De Californische gouverneur Gavin Newsom heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de regio Siskiyou County, waar ongeveer 44.000 mensen wonen. Voor hen betekent dat onder meer overheidssteun. Amper 15 kilometer ten noordwesten van Weed brak zaterdag eveneens brand uit. Daar is inmiddels een oppervlak van 1375 hectare verteerd.

Na meer dan twee decennia van droogte en steeds hogere temperaturen, een gevolg van de klimaatverandering, is Californië kwetsbaarder dan ooit voor natuurbranden. Op de recordlijst van de verschroeide aarde springen de jaren 2020 en 2021 eruit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond.

Afbeelding

VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

Rusland schendt de 'fundamentele principes van kinderbescherming' in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. 'Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren.'

Afbeelding

Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt.

Afbeelding

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen.

Afbeelding

Rabobank verhoogt spaarrente verder

De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

Afbeelding

Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten.