Pricewise: tot 850 euro prijsverschil bij gelijke autoverzekering

Nieuws
Het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot wel 850 euro per jaar. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise. Daarnaast zijn er grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden, waarbij het verschil groter is naarmate het postcodegebied waarin de auto is verzekerd duurder is.
anp
woensdag 24 augustus 2022 om 08:45
Afbeelding
beeld anp
anp

Het verschil is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12.000 kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren. De fictieve bestuurder uit het onderzoek betaalt 1230 euro per jaar, terwijl dat volgens Pricewise ook 380 euro per jaar had kunnen zijn.

‘Een hogere autopremie betekent niet automatisch dat de dekking beter is’, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise. In principe is de basis van elke verplichte WA-dekking hetzelfde. ‘Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering’, aldus De Kok. Het is volgens Pricewise raadzaam de autoverzekering regelmatig onder de loep te nemen.

Postcodegebied

Bij een auto die verzekerd is in een duurder postcodegebied, wordt het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering nog groter. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering in Almere 560 euro, op basis van dezelfde gegevens. In Geeuwenbrug, een dorp in Drenthe, is het prijsverschil voor dezelfde auto en dekking 400 euro.

Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau, omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren op dit niveau. In de steden liggen de prijzen daarom vaak hoger en verder uit elkaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.