Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

Nieuws
Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 18:46
Afbeelding
beeld anp

Gazprom bracht al eerder de toevoer van gas naar Duitsland via de pijpleiding onder de Oostzee terug tot een vijfde van het normale niveau. Dat gebeurde na gepland onderhoud waardoor de pijplijn ruim een week dicht was. Volgens het gasbedrijf is er vanwege achterstallig onderhoud niet meer capaciteit beschikbaar.

Gazprom zette eerder ook al twee keer het mes in de gasstroom naar Duitsland. Toen wees het naar een gasturbine die door Siemens in Canada werd onderhouden en door de westerse sancties niet terug kon worden gegeven. Die turbine is inmiddels in Duitsland, maar volgens Siemens verzint Gazprom steeds nieuwe redenen waarom het de turbine niet terugneemt.

Duitsland beschuldigt Rusland er dan ook al geruime tijd van de gastoevoer in te zetten als machtsmiddel. Eerder eiste Gazprom bijvoorbeeld al betaling in roebels. Landen die weigerden, waaronder Polen en Nederland, kregen vervolgens geen gas meer.

De nieuwe afsluiting van Nord Stream zet nog meer druk op Europa om het gasverbruik te verminderen. Dat is nodig om de voorraden aan te vullen, zodat in de winter geen tekorten ontstaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte vindt rapport van Remkes stevig met duidelijke conclusies

Premier Mark Rutte vindt het stuk van Johan Remkes over de stikstofproblematiek een "stevig rapport met duidelijke conclusies". Het kabinet gaat het stuk bestuderen en "ik hoop dat we samen met alle partijen - boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden - stappen kunnen..

Afbeelding

PvdA: duur koopkrachtpakket mag niet leiden tot bezuinigingen

De PvdA wil niet dat de miljarden die worden uitgegeven aan koopkrachtbehoud, uiteindelijk bezuinigd moeten worden op bijvoorbeeld zorg of onderwijs omdat er geen dekking voor wordt gevonden.

Afbeelding

Hoekstra ziet 'goede aanknopingspunten' in rapport Remkes

Het langverwachte stikstofrapport van Johan Remkes "biedt goede aanknopingspunten voor de toekomst van een vitaal platteland en het herstel van kwetsbare natuur", schrijft CDA-leider Wopke Hoekstra in een eerste reactie op de bevindingen.

Afbeelding

BBB-voorvrouw Van der Plas vindt rapport Remkes veelbelovend

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het rapport van Johan Remkes veelbelovend. Ze vindt de woorden die de 'onafhankelijke gespreksleider' over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief.

Afbeelding

Wall Street lager na sterke rally, aandacht voor banencijfer ADP

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag lager geopend. Daarmee werd een stapje terug gedaan op Wall Street na de sterke rally van de afgelopen twee dagen door de hoop dat de Amerikaanse centrale bank minder agressief zal worden met het verhogen van de rente tegen de hoge i..

Afbeelding

Turkse president en Britse premier op nieuwe Europese ‘burentop’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de nieuwe Britse premier Liz Truss maken donderdag hun opwachting op een nieuwe Europese top. Zij en nog een veertigtal collega-leiders nemen deel aan een nieuw overlegforum voor EU-landen en hun buren.