Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

Nieuws
Brancheorganisaties voor goede doelen zijn ‘zeer teleurgesteld’ over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op ‘zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen’.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 17:04
Afbeelding
beeld anp

Samen met andere vertegenwoordigers van stichtingen en verenigingen zet SBF zich al enige tijd in voor een goede toegang tot betalingsverkeer voor maatschappelijke organisaties. De organisatie is daarover ook in gesprek met partijen als De Nederlandsche Bank (DNB), het ministerie van Financiën en de grootbanken zoals ING. De koepelorganisatie is vanwege die gesprekken extra verrast door de beslissing van ING.

‘Het is van groot belang dat organisaties die zich willen inzetten voor de oplossing van maatschappelijke en sociale problemen, of het nu gaat om armoedebestrijding, natuurbescherming, kinderhulp of cultuur en sport, hun werk op een normale manier kunnen uitvoeren’, stelt SBF. ‘Daarvoor is het gebruik van bankrekeningen voor bijvoorbeeld het ontvangen van donaties en het bestellen van hulpgoederen, essentieel.’

KNVB

Voetbalbond KNVB, die als grote sportbond veel verenigingen vertegenwoordigt, laat weten dat de maatregel van ING ‘zeer beperkte effecten’ lijkt te hebben. De meeste voetbalclubs bestaan namelijk al langere tijd en hebben al een rekening. Verder geeft de KNVB aan ‘heel blij’ te zijn met de jarenlange sponsoring van het Nederlandse voetbal door ING.

ING geeft als reden voor de tijdelijke uitsluiting van verenigingen en stichtingen als nieuwe klanten dat de bank niet voldoende personeel heeft om zorgvuldig klantenonderzoek te doen. Dat is bij ‘deze complexe rechtsvormen’ volgens ING meer werk dan bij bedrijven of particulieren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.

Afbeelding

Poolse miljoenenboete voor ING om antiwitwasaanpak

ING moet in Polen een boete van omgerekend 4,6 miljoen euro betalen. De bank zou zich in de periode tussen 2014 en 2020 niet gehouden hebben aan de regels omtrent antiwitwasbeleid. Dat bevestigde een woordvoerder van ING na berichtgeving door NRC.