Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

Nieuws
Brancheorganisaties voor goede doelen zijn ‘zeer teleurgesteld’ over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op ‘zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen’.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 17:04
Afbeelding
beeld anp

Samen met andere vertegenwoordigers van stichtingen en verenigingen zet SBF zich al enige tijd in voor een goede toegang tot betalingsverkeer voor maatschappelijke organisaties. De organisatie is daarover ook in gesprek met partijen als De Nederlandsche Bank (DNB), het ministerie van Financiën en de grootbanken zoals ING. De koepelorganisatie is vanwege die gesprekken extra verrast door de beslissing van ING.

‘Het is van groot belang dat organisaties die zich willen inzetten voor de oplossing van maatschappelijke en sociale problemen, of het nu gaat om armoedebestrijding, natuurbescherming, kinderhulp of cultuur en sport, hun werk op een normale manier kunnen uitvoeren’, stelt SBF. ‘Daarvoor is het gebruik van bankrekeningen voor bijvoorbeeld het ontvangen van donaties en het bestellen van hulpgoederen, essentieel.’

KNVB

Voetbalbond KNVB, die als grote sportbond veel verenigingen vertegenwoordigt, laat weten dat de maatregel van ING ‘zeer beperkte effecten’ lijkt te hebben. De meeste voetbalclubs bestaan namelijk al langere tijd en hebben al een rekening. Verder geeft de KNVB aan ‘heel blij’ te zijn met de jarenlange sponsoring van het Nederlandse voetbal door ING.

ING geeft als reden voor de tijdelijke uitsluiting van verenigingen en stichtingen als nieuwe klanten dat de bank niet voldoende personeel heeft om zorgvuldig klantenonderzoek te doen. Dat is bij ‘deze complexe rechtsvormen’ volgens ING meer werk dan bij bedrijven of particulieren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.

Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Brussel wil financiële band met Londense City verder doorknippen

De Europese Unie neemt maatregelen om de financiële banden met het Verenigd Koninkrijk verder door te knippen. De brexit is inmiddels al enige tijd een feit maar nog steeds zijn banken binnen de landengroep voor veel financiële transacties afhankelijk van diensten uit de Londen..

Afbeelding

Politiebonden: neem maatregelen tegen onrust na wedstrijd Marokko

Politiebonden willen dat overheden maatregelen nemen om te zorgen dat zaterdag rondom de WK-wedstrijd Marokko - Portugal niet opnieuw ongeregeldheden uitbreken. De NPB pleit voor ‘ingrijpende maatregelen’ zoals de inzet van noodverordeningen.