Boeren: aardappelen, suikerbieten en fruit zijn dit jaar kleiner

Nieuws
Aardappelen, suikerbieten en fruit zoals appels en peren zullen dit jaar kleiner uitvallen door de extreme droogte, verwacht boerenorganisatie ZLTO. De recente regenval is goed geweest voor de landbouw, maar het tekort aan water is zo groot dat dat niet door enkele regenbuien gedekt wordt, zegt een woordvoerder. ‘Iedere druppel telt, maar de realiteit is wel dat dit een druppel op de gloeiende plaat is.’
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 13:10
Afbeelding
beeld anp

Zeeland heeft met de grootste droogte te maken. ‘Daar is veel kleigrond, dus een plensbui betekent dat de grond kan wegslaan’, legt de woordvoerder uit. In dat gebied, net als in Brabant en zuidelijk Gelderland, de regio die ZLTO vertegenwoordigt, is volgens de organisatie nog wel voldoende grondwater beschikbaar om te beregenen. ‘In Brabant hebben de meeste boeren kunnen beregenen doordat ze zelf opslag van water hebben. In West-Brabant mag tussen 21.00 uur ‘s avonds en 09.00 uur ‘s ochtends gesproeid worden. Veel akkerbouwers zijn dus ‘s nachts aan de slag gegaan. Daarmee red je je oogst wel. Maar de vraag is wel hoe groot de gewassen worden.’

Fruittelers verwachten ook niet dat de recente regen veel geholpen heeft. Hoewel de appels en peren met beregening ‘voldoende water’ hebben kunnen krijgen, begint de droogte op sommige plekken, zoals in Zeeland en Limburg ‘nijpend’ te worden, zegt Anton van Gils, voorzitter van de productgroep appels en peren bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Appels en peren wel smaakvoller

‘Het is streek- en telerafhankelijk, maar de appeloogst zal gemiddeld genomen dit jaar kleiner zijn, in zowel volume als grootte van de appels. Er was begroot dat de productie beter zou zijn dan vorig jaar maar de laatste droge weken hebben een negatieve duit in het zakje gedaan’, zegt Van Gils. De appels en peren zullen dit jaar door het ‘warme, droge Zuid-Franse klimaat’ wel smaakvoller zijn, verwacht hij.

Eerder waarschuwde ZLTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate al voor een fors lagere aardappel- en uienoogst door de droogte. ZLTO kon nog geen inschatting geven van eventuele opbrengsten voor boeren door de droogte. Dat hangt van de oogst af. ‘Met name in de begin- en eindstadia van de oogst is water belangrijk. Zaden moeten kunnen ontkiemen, en aan het einde heeft de oogst bij de volrijping veel grondstoffen en water nodig.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.