Boeren: aardappelen, suikerbieten en fruit zijn dit jaar kleiner

Nieuws
Aardappelen, suikerbieten en fruit zoals appels en peren zullen dit jaar kleiner uitvallen door de extreme droogte, verwacht boerenorganisatie ZLTO. De recente regenval is goed geweest voor de landbouw, maar het tekort aan water is zo groot dat dat niet door enkele regenbuien gedekt wordt, zegt een woordvoerder. ‘Iedere druppel telt, maar de realiteit is wel dat dit een druppel op de gloeiende plaat is.’
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 13:10
Afbeelding
beeld anp

Zeeland heeft met de grootste droogte te maken. ‘Daar is veel kleigrond, dus een plensbui betekent dat de grond kan wegslaan’, legt de woordvoerder uit. In dat gebied, net als in Brabant en zuidelijk Gelderland, de regio die ZLTO vertegenwoordigt, is volgens de organisatie nog wel voldoende grondwater beschikbaar om te beregenen. ‘In Brabant hebben de meeste boeren kunnen beregenen doordat ze zelf opslag van water hebben. In West-Brabant mag tussen 21.00 uur ‘s avonds en 09.00 uur ‘s ochtends gesproeid worden. Veel akkerbouwers zijn dus ‘s nachts aan de slag gegaan. Daarmee red je je oogst wel. Maar de vraag is wel hoe groot de gewassen worden.’

Fruittelers verwachten ook niet dat de recente regen veel geholpen heeft. Hoewel de appels en peren met beregening ‘voldoende water’ hebben kunnen krijgen, begint de droogte op sommige plekken, zoals in Zeeland en Limburg ‘nijpend’ te worden, zegt Anton van Gils, voorzitter van de productgroep appels en peren bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Appels en peren wel smaakvoller

‘Het is streek- en telerafhankelijk, maar de appeloogst zal gemiddeld genomen dit jaar kleiner zijn, in zowel volume als grootte van de appels. Er was begroot dat de productie beter zou zijn dan vorig jaar maar de laatste droge weken hebben een negatieve duit in het zakje gedaan’, zegt Van Gils. De appels en peren zullen dit jaar door het ‘warme, droge Zuid-Franse klimaat’ wel smaakvoller zijn, verwacht hij.

Eerder waarschuwde ZLTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate al voor een fors lagere aardappel- en uienoogst door de droogte. ZLTO kon nog geen inschatting geven van eventuele opbrengsten voor boeren door de droogte. Dat hangt van de oogst af. ‘Met name in de begin- en eindstadia van de oogst is water belangrijk. Zaden moeten kunnen ontkiemen, en aan het einde heeft de oogst bij de volrijping veel grondstoffen en water nodig.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.