Kamer komt terug van reces voor debat over uitspraken Hoekstra

Nieuws
De Tweede Kamer komt dinsdag terug van reces voor een debat over de uitspraken van CDA-partijleider en vicepremier Wopke Hoekstra, meldt een woordvoerster van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders voor een spoeddebat wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 12:51 aangepast 14:26
Afbeelding
beeld anp

Hoekstra, ook minister van Buitenlandse Zaken, zegt in een interview in het AD dat wat het CDA betreft het jaar 2030 niet meer heilig is om de stikstofreductie van 50 procent te hebben bereikt. Dat is tegen de afspraken in van het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

De uitlatingen van Hoekstra doen veel stof opwaaien. Premier Rutte noemt ze staatsrechtelijk op het randje. Het kabinet behoort met één mond te spreken. D66-minister van Financiën Sigrid Kaag was verrast door de uitspraken van Hoekstra die ze "uiterst opmerkelijk" noemt.

'Minimaal 10 miljard euro nodig'

In het Catshuis is donderdagavond het interview ter sprake gekomen, maar details zijn niet benoemd. Daar kwamen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen voor het eerst sinds het reces bijeen. Er is gesproken over de stikstof-, koopkracht- en vluchtelingencrisis. Deze ochtend zijn de uitlatingen van Hoekstra "uitgebreid besproken", zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans.

In het interview zegt Hoekstra ook dat er "minimaal 10 miljard euro nodig" is voor het pakket om de pijn van huishoudens door de torenhoge prijzen te verzachten. Vrijdag kwamen de koopkrachtvoorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) naar buiten. Op basis daarvan zouden de coalitiepartijen en het kabinet juist nog moeten beginnen aan de onderhandelingen over het koopkrachtpakket.

Eenheid van beleid

Die onderhandelingen gaan niet alleen over de manier waarop koopkrachtreparaties worden uitgevoerd, maar ook bij wie ze terechtkomen én hoeveel geld er in het pakket wordt gestoken.

De uitlatingen van Hoekstra schuren bovendien, omdat het kabinet 'met één mond' hoort te spreken. In de Grondwet staat zelfs dat de ministerraad de eenheid van beleid moet bevorderen. Hoekstra is tegelijkertijd minister en partijleider. Hij benadrukte dat hij de uitlatingen deed als leider van zijn partij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vakbonden ontevreden over cao-bod streekvervoerders

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek.

Afbeelding

IATA: productie duurzamere vliegtuigbrandstof fors omhoog in 2023

De productie van duurzamere brandstoffen voor de luchtvaartindustrie zal volgend jaar sterk toenemen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2023 minstens verdubbelen naar 200 miljoen liter vergeleken met dit..

Afbeelding

Oekraïne roept op tot boycot Russische cultuur

De Oekraïense cultuurminister Oleksandr Tkatsjenko roept op tot het boycotten van Russische cultuur. Het Kremlin gebruikt die cultuur om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigden, stelt hij in een opiniestuk voor de Britse krant The Guardian.

Afbeelding

Migranten vluchten na noodlanding uit vliegtuig in Barcelona

Na een noodlanding op de luchthaven van Barcelona zijn 28 migranten uit het vliegtuig ontsnapt. Het verkeersvliegtuig met 228 passagiers aan boord maakte een vlucht van Casablanca naar Istanbul.

Afbeelding

Taliban voeren eerste publieke executie uit sinds machtsovername

In Afghanistan is woensdag een man die was veroordeeld voor moord ter dood gebracht. Het was de eerste publieke executie sinds de Taliban vorig jaar de macht overnamen in het land.

Afbeelding

VVD en SP: verplichte les sociale advocatuur voor advocaat in spe

VVD en SP willen dat in de opleiding voor advocaten nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de sociale advocatuur. In de beroepsopleiding moet dit een verplicht vak worden en voor dat vak moeten advocaat-stagiairs verplicht twee weken meelopen met een sociaal advocaat, stellen..