Kamer komt terug van reces voor debat over uitspraken Hoekstra

Nieuws
De Tweede Kamer komt dinsdag terug van reces voor een debat over de uitspraken van CDA-partijleider en vicepremier Wopke Hoekstra, meldt een woordvoerster van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders voor een spoeddebat wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 12:51
Afbeelding
beeld anp

Hoekstra, ook minister van Buitenlandse Zaken, zegt in een interview in het AD dat wat het CDA betreft het jaar 2030 niet meer heilig is om de stikstofreductie van 50 procent te hebben bereikt. Dat is tegen de afspraken in van het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

De uitlatingen van Hoekstra doen veel stof opwaaien. Premier Rutte noemt ze staatsrechtelijk op het randje. Het kabinet behoort met één mond te spreken. D66-minister van Financiën Sigrid Kaag was verrast door de uitspraken van Hoekstra die ze "uiterst opmerkelijk" noemt.

'Minimaal 10 miljard euro nodig'

In het Catshuis is donderdagavond het interview ter sprake gekomen, maar details zijn niet benoemd. Daar kwamen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen voor het eerst sinds het reces bijeen. Er is gesproken over de stikstof-, koopkracht- en vluchtelingencrisis. Deze ochtend zijn de uitlatingen van Hoekstra "uitgebreid besproken", zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans.

In het interview zegt Hoekstra ook dat er "minimaal 10 miljard euro nodig" is voor het pakket om de pijn van huishoudens door de torenhoge prijzen te verzachten. Vrijdag kwamen de koopkrachtvoorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) naar buiten. Op basis daarvan zouden de coalitiepartijen en het kabinet juist nog moeten beginnen aan de onderhandelingen over het koopkrachtpakket.

Eenheid van beleid

Die onderhandelingen gaan niet alleen over de manier waarop koopkrachtreparaties worden uitgevoerd, maar ook bij wie ze terechtkomen én hoeveel geld er in het pakket wordt gestoken.

De uitlatingen van Hoekstra schuren bovendien, omdat het kabinet 'met één mond' hoort te spreken. In de Grondwet staat zelfs dat de ministerraad de eenheid van beleid moet bevorderen. Hoekstra is tegelijkertijd minister en partijleider. Hij benadrukte dat hij de uitlatingen deed als leider van zijn partij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.